Törvénysértő lehet az Iszlám Állam terroristájának ítélete

Az M1 értesülései szerint törvénysértő lehet a terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűntettel vádolt Hassan F. életfogytig tartó fegyházbüntetéséről szóló csütörtöki ítélet. A Fővárosi Törvényszék ugyanis kimondta, hogy a szír férfi 30 év múlva feltételesen szabadlábra kerülhet. Ezt azonban jogászok szerint nem tehette volna meg, és mivel a férfi bűnszervezet tagja volt, élete végéig börtönben kell maradnia. Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla dönt majd – hangzott el az M1 Híradójában.

Bűnszervezetben elkövetett emberiesség elleni bűntettben találta bűnösnek és ítélte ezért életfogytiglanra az Iszlám Állam egyik volt szíriai vezetőjét a Fővárosi Törvényszék.

A vádlottat azonban a bíró valamiért nem zárta ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

Az M1-nek nyilatkozó jogászok szerint a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége miatt törvénysértő lehet az ítélet. Bérces László büntetőjogász szerint a legsúlyosabb bűncselekmények esetében a törvény kizárja, hogy feltételesen szabadságra bocsássák azt, aki bűnszervezet tagja volt.

Hírdetés

A Fővárosi Törvényszék ítélete az ügyészség szerint is törvénysértő. A vádhatóság fellebbezett, hogy a másodfokú bíróság kijavítsa az ítélet hibáját.

A szír férfi ügyvédje az M1-nek azt mondta, nincs jelentősége annak, hogy védencét kizárják-e a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből, vagy nem.

A vádirat szerint Hassan F. az Iszlám Állam tagjaként, majd egyik helyi vezetőjeként Szíria Homs nevű tartományában 2015-ben halállistát készített a terrorszervezet ellenségeinek tekintett emberekről, akiket az általa irányított egység a parancsára felkutatott és megölt.

Az akkor 23 éves Hassan F. további legalább két ember kivégzésében személyesen is részt vett. A férfit 2018-ban fogták el a magyar hatóságok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, amikor hamis iratokkal próbált egy szír nőt kicsempészni az országból.

A bírói műhiba érdemben nem befolyásolja a Hassan F. ellen folyó eljárást. A vádlott továbbra is letartóztatásban marad, az ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla javíthatja majd ki.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »