Történelmi mélypont közelében a jelzáloghitelek kamatozása

Történelmi mélypont közelében a jelzáloghitelek kamatozása

A jelzáloghitelek kamatozása továbbra is a történelmi mélyponthoz közeli szinteken mozog. Augusztusban átlagosan 0,9%-os kamatot kínáltak a bankok, a hiteligénylők így még mindig rendkívül kedvező feltételek mellett juthatnak kölcsönhöz.

A jó hír, hogy a szlovákiai hitelpiacon a feltételek egyelőre nem változnak, a kamatszintet ugyanis az Európai Központi Bank szabályozza az összes eurózónás ország számára. Így például Csehországgal szemben nálunk egyelőre nem nőnek a kamatok, vagyis a hiteligénylők továbbra is rekordolcsón juthatnak hozzá a kölcsönhöz. És nem csupán az újonnan felvettekhez, hiszen a kamatszint az összes lakáshitel esetében csökkent. Ha az új hitelekhez hozzávesszük a korábban felvetteket is, az átlagos kamatszint még így is csak 1,36% körül mozog.

Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy a lakáshitelek iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. A szlovákiai bankok csak augusztusban 1,27 milliárd eurónyi jelzáloghitelt folyósítottak. Egymilliárd eurónál kisebb összeget legutóbb januárban nyújtottak, és már júniusban történelmi rekordot döntöttek, amikor 1,35 milliárd eurónyi új jelzáloghitelt folyósítottak.

Hírdetés

A kamatszint csökkenése már csak azért sem számít meglepetésnek, mert a szlovákiai hitelintézetek között egyre kiélezettebb a konkurenciaharc. A 365.bank például a saját nevét is bevetette az ügyfelek meggyőzésére. Októbertől ugyanis már 0,365 százalékos kamatozású lakáshitelt is kínál, miközben a kamatszint meghatározásánál figyelembe veszi a kiszemelt ingatlan energetikai hatékonyságát is. A 365.bank idén nyáron helyet cserélt a Postabankkal. Az eddigi anyabankból lett a leánybank, és fordítva. A 365.bankhoz ment át a jelzálog-hitelezés is, a cél, hogy növeljék a piaci részesedésüket. Augusztus végén a Postabank piaci részesedése egyébként nem egész 2 százalék volt. A jelzáloghitelek piacán 0,4 százalék alatti kamatot kínál azonban a Fio banka és az UniCredit bank is, míg a Prima banka 0,5 százalékos kamattal próbálja megnyerni az ügyfeleit.

A bankok a közöttük dúló konkurenciaharc miatt egyre kisebb összeget keresnek a hitelezésen, ez a szegmens így már kevésbé számít attraktívnak. A tiszta kamatbevételei az év első nyolc hónapjában 1,08 milliárd euró körül mozogtak, ami csaknem 100 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál. A jelzáloghitelek így inkább olyan ügyfélcsalogató pénzügyi terméknek számítanak, amelyeknek köszönhetően a bankok olyan új ügyfeleket toborozhatnak, akik később igénybe veszik a pénzintézetek egyéb szolgáltatásait is.

JÁN BERACKA
A szerző a Trend gazdasági hetilap munkatársa


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »