Törökországnak nem sikerült visszaszerezni egy területéről származó 5000 éves márványszobrocskát

Hiábavaló volt Törökország erőfeszítése arra, hogy peres úton visszaszerezzen egy sokmillió dollárt érő, 5000 éves anatóliai márványszobrocskát, amely szerinte törvénytelen úton került külföldre.

Egy New York-i bíróság szerint Ankara túl sokáig halogatta a peres eljárás megindítását, és nem tudta bizonyítani, hogy a női idolt Törökország területén találták, és azt sem, hogy 1906 után vitték ki az országból, azután, hogy minden régészeti leletet az oszmán állam tulajdonának nyilvánítottak.

Az i.e. 3000 és 2200 közötti időszakból származó, úgynevezett Guennol-féle Csillagnéző az egyik legszebb és legnagyobb példánya a kiliyai típusú, nőt ábrázoló anatóliai idoloknak.

Hírdetés

A keddi bírósági ítélet szerint Törökország "megbocsáthatatlan hibát" követett el azzal, hogy nem indított pert a ritka és értékes régészeti lelet visszaszerzéséért a 2017 márciusában tartott árverés előtt, pedig akkor már legalább 25 éve tudhatott a létezéséről.

A prehisztorikus márványbálványt valamikor az 1960-as években vásárolta Alastair Bradley Martin műgyűjtő és amatőr teniszsztár, és azt kétszer is hosszabb időn át – 1968-tól 1993-ig, 1999-től 2007-ig -kiállították a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban, amely tekintélyes intézményként sosem csinált titkot abból, hogy az idol Alastair Bradley Martin Guennol-kollekció néven ismert gyűjteményéből származik – mutatott rá a bíró.

A jelenlegi tulajdonos, Michael Steinhardt milliárdos 1993-ban vásárolta meg 1,5 millió dollárért. Az idolt 2017 márciusában 14,4 millió dollárért árverezték el New Yorkban, bár a névtelenséget kérő telefonos licitáló végül elállt az ügylettől. A Csillagnéző jelenleg a Christie’s aukciósház széfjében vár arra, hogy rendeződjön a sorsa.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »