Törökországban robbantott az Iszlám Állam

Robbanás történt hétfőn délelőtt egy török városban a szíriai határ közelében. Helyi hírek szerint egy 18 éves lány követte el a merényletet. Eddig 30 áldozatról tudni, és a legfrissebb hírek szerint mintegy 100-an sebesültek meg.

A robbanás Törökország délkeleti részén, Suruc városában történt. Feltehetően terrorcselekmény volt. A település – amelyet zömmel kurdok laknak – mindössze 10 kilométerre van a szíriai belháborútól sokat szenvedett szíriai határvárostól, Kobanitól. A robbanás egy kulturális központ előtt történt.

A központban a Szocialista Ifjúsági Szövetség nevű szervezet háromszáz tagja gyűlt össze, hogy előkészítse utazását Kobaniba. A szervezet az Iszlám Állam és a kurdok közötti harcok sújtotta város újjáépítésében akar segédkezni. (Kobanit a kurdok visszafoglalták az IÁ-tól, ami az utóbbiak egyik nagy veresége volt.)

A helyszín, a Törökország délkeleti részén fekvő Suruc városa – amelyet zömmel kurdok laknak – mindössze 10 kilométerre van a szíriai belháborútól sokat szenvedett szíriai határvárostól, Kobanitól. A robbantás egy kulturális központ előtt történt.

A központban a Szocialista Ifjúsági Szövetség nevű szervezet háromszáz tagja gyűlt össze, hogy előkészítse utazását Kobaniba. A szervezet az Iszlám Állam és a kurdok közötti harcok sújtotta város újjáépítésében akar segédkezni. (Kobanit a kurdok visszafoglalták az IÁ-tól, ami az utóbbiak egyik súlyos vereségének számít.)

Hírdetés

Suruci tisztségviselők szerint a robbantást öngyilkos merénylő követhette el. A sebesültek kórházba szállításában civilek is segítettek, a kórház sürgős véradásra szólította fel a lakosságot.

Recep Tayyip Erdogan török államfő elítélte a támadást és terrorcselekménynek minősítette azt.

„Gyászban vagyunk egy terrorcselekmény miatt (…) népem nevében átkozom és elítélem ennek az erőszaknak az elkövetőit” – hangsúlyozta az Észak-Nicosiában tartózkodó Erdogan, az észak-ciprusi vezetővel tartott közös sajtótájékoztatón, amelyet a TRT török állami televízió élőben közvetített. A török államfő egy hivatalos látogatás keretében kereste fel Ciprus északi – Törökország által 1974-ben elfoglalt – részét.

A török hatóságoknak „erős okuk” van azt hinni, hogy a suruci támadást az Iszlám Állam követte el – mondta az AFP francia hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó török illetékes.

hirado.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »