Törökország szemben találta magát Washingtonnal

Törökország szemben találta magát Washingtonnal

Rakétákat lőttek egy török repülőtérre, az első hírek szerint nem halt meg senki. A támadásért feltételezhetően a Kurdisztáni Munkáspárt a felelős. Közben a török katonák Szíriában próbálják visszaszorítani az Iszlám Államot, de a kurdokkal is harcolnak. Amerika azonban támogatja a szír–kurd csapatokat, amiért felvették a harcot a terrorszervezettel, így azonban Törökország közvetve szembekerült Washingtonnal.

Buszokkal szállították el Deraja lakóit. A damaszkuszi külvárost négy év után adták fel a kormányellenes fegyveresek, a negyed kiürítésében már korábban megállapodtak az Asszad-vezetéssel. A kitelepítetteket menekülttáborok fogadják be, ahol valamelyest békére lelnek. „Eddig 300 épületet szereltünk fel, mindegyikben 10-12 embert tudunk elhelyezni. Négyezer személyt várunk. Minden igényüket teljesíteni tudjuk. A kormány utasított minket, hogy adjunk meg nekik mindent, élelmiszert, lelki, társadalmi és orvosi segítséget, amire szükségük van. Minden készen áll” – közölte az egyik befogadóközpont vezetője.

A derajai lázadócsoportok nem adták meg magukat és békét sem akarnak kötni, inkább az északi Idlibbe húzódnak vissza.

Közben folyamatosak az összecsapások a török hadsereg és a kurdok között Szíria északi részén. Az ƒEufráteszi Pajzs hadművelet keretében a török harckocsik néhány napja léptek szír területre. A törökök az Iszlám Állam csapatait szorítanák vissza, de egyben a szír kormányellenes kurdokat is támadják. Az csak bonyolítja a helyzetet, hogy a szír fegyveresekkel szövetségre lépett kurdok már több települést is visszafoglaltak a terrorszervezettől és a szír–kurd szövetséget az Amerikai Egyesült Államok is támogatja. Törökország ugyanis terroristaként kezeli az autonómiát követelő kurdokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »