Törökország odacsapott a globális techcégeknek, a Facebook és a Youtube máris behódolt

Törökország odacsapott a globális techcégeknek, a Facebook és a Youtube máris behódolt

Ankara hirdetési tilalmat vezetett be a Twitteren, a Periscope és a Pinteresten, mert nem tartják be az ország új közösségi médiatörvényét, amely előírja, hogy a külföldi vállalatoknak hivatalos képviselővel kell rendelkezniük Törökországban, illetve helyben kell őrizniük a törökök adatait – közölte az Aljazeera.

“Elhatároztuk, hogy mindent megteszünk állampolgáraink adatainak, magánéletének és jogainak védelme érdekében” – mondta az isztambuli Daily Sabah hírportálnak Omer Fatih Sayan miniszterhelyettes a Twitteren. “Soha nem engedjük, hogy Törökországban érvényesüljön a digitális fasizmus és a szabályok figyelmen kívül hagyása.”

Hírdetés

A Russay Today részletesen foglalkozik az esettel. Azt írják, hogy a korlátozások Törökország által tavaly júliusban elfogadott új közösségi média-jogszabályokból fakadnak. A törvény értelmében a külföldi vállalatoknak képviselőt kell létrehozniuk az országban, hogy platformjaikon gyorsan kezelhessék az illegális tartalommal kapcsolatos kérdéseket. Elméletileg egy ilyen megközelítés lehetővé tenné a vállalatok számára a sértő tartalom eltávolítását ahelyett, hogy teljesen kitörölnének oldalakat, személyeket.

Akik nem tartják be  atörvényeket, megbirságolják, hirdetési tilalommal sújtják, vagy csökkentik a sávszélességüket. Sayan szerint a Twitter és a Pinterest sávszélességét áprilisban 50, májusban pedig 90 százalékkal csökkentik, ha a vállalatok ellenállnak. A Periscope – a Twitter élő streaming szolgáltatása – várhatóan márciusig teljesen leáll.

Más jelentős közösségi média platformok vagy meghajoltak Törökország követelései előtt, vagy kitiltják őket az országból. A múlt hónapban a YouTube közölte, hogy betartja a törvényt. Hétfőn a Facebook azt írta, hogy a jövőben a működése a török jogszabályokkal összhangban lesz. Nemrég a Facebook megpróbálta kicselezni a török szervek figyelmét, ám annak az lett a vége, hogy kapott egy 5,3 millió dolláros bírságot, mert nem tartotta be az eddig szabályokat sem.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »