Törökország megtiltotta egy orosz gép berepülését

Törökország megtiltotta egy orosz gép berepülését

Az orosz védelmi minisztérium szerdán a Nyitott égbolt szerződés megsértésével vádolta meg Törökországot, miután Ankara nem engedélyezte, hogy egy orosz gép ellenőrző repülést hajtson végre légterében.

A tárca közleménye szerint a február 1. és 5. között tervezett repülés útvonalát elküldték a török védelmi minisztériumnak, de Ankara nem engedélyezte azt.

Hírdetés

Moszkva szerint ezzel Törökország „veszélyes precedenst teremt” és megszegi a Nyitott égbolt egyezményben foglalt kötelezettségeit.

A fegyvertelen ellenőrző repüléseket lehetővé tevő Nyitott égbolt szerződést 1992-ben írta alá 27 állam Helsinkiben, és azóta további hét ország csatlakozott hozzá. A megállapodás alapján eddig több száz ellenőrző repülést hajtottak végre a részes államok területe felett Vancouvertől Vlagyivosztokig. A megfigyelő repülések hivatalos célja a bizalom, a biztonság és a stabilitás erősítése.

Ankara az utóbbi időben többször is azzal vádolta Moszkvát, hogy a Szíriában bombázásokat végrehajtó orosz harci gépek megsértették a török légteret. A török légierő légtérsértésre hivatkozva tavaly novemberben lelőtt egy orosz vadászbombázót, emiatt a két ország kapcsolatai mélypontra jutottak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »