Törökország lelőtt egy azonosítatlan drónt a szíriai határ közelében

A török hadsereg pénteken bejelentette, hogy lelőtt egy azonosítatlan hovatartozású repülőgépet a szíriai határ közelében.

A közlemény szerint a török hadsereg az idevonatkozó szabályok szerint járt el: mielőtt tüzet nyitott, háromszor is figyelmeztette a gépet, ám az irányváltoztatás nélkül haladt tovább. A gép három kilométer mélyen hatolt be a török légtérbe.

A török kormány egyik tisztségviselője azt mondta, hogy a lelőtt gép drón, azaz pilóta nélküli repülőgép volt, de nem tudni, hogy melyik országé volt. Erről csak annyit mondott, hogy az azonosítási kísérlet folyamatban van.

Hírdetés

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy Szíriában állomásozó harci repülői közül mindegyik visszatért támaszpontjára, és hogy az orosz drónok is rendben működnek. Oroszország azért is érezhette fontosnak, hogy reagáljon a hírre, mert nemrégiben kétszer is megsértette harci repülőivel Törökország légterét, ami éles bírálatokat váltott ki mind Ankara, mind pedig a NATO részéről, amelynek Törökország is tagja.

A Reuters brit hírügynökségnek egy amerikai tisztségviselő Washingtonban mindazonáltal az mondta, hogy az Egyesült Államok gyanúja szerint a drón orosz gép volt. A nyilatkozó neve elhallgatását kérte, és – mint mondta – információja csak "előzetes", részletekkel pedig nem szolgált.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »