Törökország harckocsikat küldött Szíriába

Törökország harckocsikat küldött Szíriába

Szeptember 13-án a Török Fegyveres Erők számos harckocsit és páncélozott harcjárművet telepítettek az általuk szíriai földön megszállt megfigyelő pontokra az észak-hamai Morek közelében.

Ez volt az első alkalom, hogy a török haderő nehéz fegyverzetet küldött ebbe a térségbe. Szíriai kormánypárti források szerint a bevonulás a török vezetés törekvéseivel függ össze, amivel meg akarják akadályozni a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei hadműveleteit a vahhabita terrorszervezetek (a Hajat Tahrir Sham, korábban Al-Nuszra Front, az Al-Kaida terrorista hálózat szíriai frakciója) ellen Idleb tartományban és a közeli térségben.

A Török Fegyveres Erők 12 “megfigyelő pontja” van a dzsihádista csoportok által megszállt szíriai földön, az úgynevezett Idlebi deeszkalációs övezetben. A török állások közül sok olyan területen van, vagy közel található hozzájuk, amely nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított csoportok közvetlen ellenőrzése alatt áll.

Ugyanazon a napon a Szíriai Arab Hadsereg tüzérsége csapásokat mért az észak-hamai Maszaszneh település közelében a Dzsaish Al-Izza nevű militáns csoport állásaira, amely a Hajat Tahrir Al-Sham (az Al-Kaida vezetésű) koalíció közeli szövetségese. Ettől függetlenül tüzérségi csapás érte a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció vezetési pontját Al-Tamanah közelében, Idleb tartomány déli részén, amelyben számos militáns életét vesztette.

Hírdetés

A szíriai kormánycsapatok ezenkívül folytatták a hadműveletet az ISIS terrorszervezet sejtjei ellen a Homsz és Deir Ezzor tartományok területén lévő sivatagban. Szíriai kormánypárti források szerint a Szíriai Arab Hadsereg tovább haladt előre a T-3 szivattyúállomás felé vezető út mentén, ahol több szállítmány fegyvert, egészségügyi felszerelést, műholdas kommunikációs eszközöket és járművekett foglalt le, amelyeket az ISIS terrorszervezet tagjai hagytak hátra.

Szeptember 12-én Nikki Haley, az USA ENSZ-nagykövete a “Fox News” amerikai TV csatorna részére adott interjúban azt állította, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei meg fogják büntetni Aszad elnök kormányát, nem csak a “lehetséges” idlebi vegyi fegyver támadásokért, hanem minden műveletért, amely polgári személyek ellen irányul.

Elismételte az állításokat, amelyek szerint az Aszad-komány már elrendelte a vegyi fegyverek bevetését a térségben.

Meg kell jegyezni, hogy a szíriai-iráni-orosz szövetség szerint dzsihádista militánsok vegyi támadást színlelő provokációt készítenek elő a szíriai Idleb tartományban aminek célja, hogy újabb ürügyként szolgáljon az USA katonai agressziójára a damaszkuszi kormány ellen.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »