Törökország figyelmeztette a franciákat, hogy ne próbálják meg védelmükbe venni a kurdokat

Törökország figyelmeztette a franciákat, hogy ne próbálják meg védelmükbe venni a kurdokat

A napokban Washington hivatalosan is jóváhagyta a parancsot, amelynek értelmében kivonja katonáit Szíriából. A polgárháború sújtotta országban így keletkező hatalmi űrt valószínűleg a törökök akarják majd betölteni: nemrég jelezték, hogy be fognak vonulni az Eufrátesztől keletre eső területekre. Mindezt az Iszlám Állam és más dzsihatisták által elleni harc jegyében.

Mint ismeretes, Törökország terroristacsoportokként tartja számon az IÁ ellen az USA-val szövetségben harcoló kurdokra is. Mivel jelentős kurd kisebbség él területén, a népcsoport megerősödését Szíria területén nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti.

Hírdetés

Ma pedig Törökország figyelmeztette Franciaországot is, hogy ne kísérelje meg védelmébe venni a kurd milíciákat. Egyúttal azt is kijelentette, hogy elegendő haderővel rendelkezik, hogy az amerikai hadsereg távozása után „le tudja győzni az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetet”.

fogalmazott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. Recep Tayyip Erdogan török államfő pedig az elkövetkező napokban utazik Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon az amerikai kivonulás következményeiről.

HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »