Törökország: Erdoğan nem engedi el a lelkészt

Törökország: Erdoğan nem engedi el a lelkészt

Andrew Brunson amerikai lelkész és magyar származású felesége, Norine már több mint 25 éve él Törökországban. 2016 októberében hamis vádakkal őrizetbe vették Brunsont, hogy így kényszerítsék ki az USA-ban száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatását.

„A vádirat összes állítását visszautasítom – mondta Andrew Brunson lelkész 2018. április 16-án a törökországi tárgyalóteremben. Védőbeszéde több mint hat órán át tartott. – Jézus Krisztus követője vagyok. Azért élek Törökországban, hogy Jézusról beszéljek az embereknek, és támogassam azokat, akik hisznek benne.”

Az 50 éves lelkész az USA atlanti-óceáni partján lévő Észak-Karolina államban született, és 1993 óta Törökországban él. Magyar származású feleségével, Norine-nal együtt Isten hívásának engedelmeskedtek, amikor Törökországba költöztek, hogy ott hirdessék Isten szeretetét. 2010-ben Izmirben megalapították a „Feltámadás Gyülekezetét”, amelynek a 81 milliós, 99%-ban szunnita muszlim lakosú országban mindössze 25 török és körülbelül ugyanennyi külföldi tagja van.

Terrorista lelkész?

A török hatóságok 2016. október 7-én őrizetbe vették Brunsont. „A militáns Kurd Munkáspárt (Partiya Karkerên Kurdistan – PKK) és Fethullah Gülen iszlám hittudós támogatását élvezi” – szólt az ellene emelt vád, amiért akár 35 év börtönt is kaphat.

A feljelentés azonban minden alapot nélkülöz. „Keresztény lelkészként nem tartozom semmilyen iszlámista szervezethez” – jelentette ki Andrew Brunson a bíróságon. Az ártatlansága ellenére mégis már több mint másfél éve rács mögött tartott lelkész a nyomorúságos körülmények miatt 23 kg-t lefogyott, és lelkileg is nagyon leromlott az állapota. Nyolcszemélyes celláját többször 20 bűnözővel kell megosztania, ugyanakkor időnként magánzárkába zárják, és 10 hónapig gyógyszereket sem kapott.

Erdoğan: Brunson Gülenért

Recep Tayyip Erdoğan elnök egy interjúban ezt mondta az esetről: Andrew Brunson lelkészt azonnal elengedik, amint az USA kiszolgáltatja Fethullah Gülent Törökországnak. Erdoğan az iszlám hittudóst – volt bizalmasát – vádolja a 2016. júliusi önpuccs kitervelésével.

Az amerikai lelkész letartóztatása elrettentő hatást gyakorol és rámutat a törökországi keresztények sebezhetőségére is, akik védtelenek az ilyesfajta megbélyegzések ellen. A rájuk nehezedő nyomás amúgyis óriási, hiszen Erdoğan uralma alatt megerősödött a törökség és az iszlám állítólagos megbonthatatlan szövetsége. A 81 milliós összlakosság már csak alig 0,1%-át kitevő keresztényt gyakran külföldi fenyegetésnek állítják be annak ellenére, hogy nekik már több mint 2000 éve ez a hazájuk.

A bíróság 2018. július 18-ra tűzte ki Andrew Brunson bírósági ügyének következő tárgyalási napját.

Hírdetés

Üzenet a követségnek

Andrew Brunson lelkészt csupán azért tartják fogva, mert amerikai állampolgár, és keresztény. Ezért követeljük azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását. Törökországban törvények szavatolják a vallásszabadságot. Kérjük, írd alá a mellékelt tiltakozó lapot, amelyet a Török Köztársaság budapesti nagykövetségéhez címeztünk. Andrew Brunson lelkész és felesége, Norine nevében is köszönjük szolidaritásodat!
Facebook: AndrewAndNorine

Egy dal a börtönből 

Andrew Brunson 2017 szeptemberében komponált egy dicsőítő dalt, amely itt hallgatható meg:

Tiltakozó

Török Köztársaság Nagykövetsége
Budapest
Andrássy út 123.
1062

Sayın Büyükelçim,

Pastör Andrew Brunson Ekim 2016’dan beri yalan beyanlar üzerine terörü destekleme suçlaması ile İzmir’de hapiste bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, A.B.D.’nin bazı kişileri Türkiye’ye iade etmesi üzerine Pastör Andrew’ı serbest bırakacağını belirtmişti. Ancak Pastör Andrew suçsuz bir insandır ve başkalarının suçları veya A.B.D. hükümetinin kararları için cezalandırılmamalıdır.

Pastör Andrew Türkiye’yi ve Türk halkını seviyor. Suçlamaların düşürülüp derhal serbest bırakılmasını rica ediyorum. Hıristiyan vatandaşlar dahil tüm Türkiye vatandaşlarının haklarının korunması rica ediyorum.
Saygılarımla,

————— ——-
Hely, keltezés Aláírás

Andrew Brunson 2016. október óta fogságban van Izmirben, terrorizmus feltételezett támogatása miatt. Erdoğan elnök azt mondta, a lelkészt azonnal elengedik, ha az USA kiszolgáltat egy bizonyos személyt Törökországnak. Brunson azonban ártatlan, és nem felelős mások bűneiért vagy az amerikai kormány intézkedéseiért.
A lelkész szereti Törökországot és a törököket. Kérjük az ellene emelt vádak megsemmisítését és azonnali szabadon bocsátását. Továbbá követeljük egyenlő jogok érvényesítését minden török állampolgárra, beleértve a keresztényeket is.

CSI-Magyarország – Víz Péter


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »