Törökország  az ISIS elleni hadműveletek miatt fenyegeti Oroszországot

Törökország  az ISIS elleni hadműveletek miatt fenyegeti Oroszországot

Oroszország és Törökország kapcsolata mélypontra került azután a fenyegető levél után, melyben a törökök „súlyos következményekkel” fenyegette Oroszországot, amennyiben az folytatja terrorellenes hadműveleteit Szíria területén.

Ankarai vezető hivatalnokok figyelmeztették az oroszokat, hogy azonnal hagyjanak fel háborús műveleteikkel, miután orosz harcirepülők a török határhoz „igen közel” bombáztak. – közölte a express.co.uk.

Törökország a határmenti falvakban lakó türkméneket egyébként szövetségeseinek tartja, akik velük együtt harcolnak „Assad  rendszere” ellen.

Ahmet Davutoglu, a török miniszterelnök azt mondta, hogy amennyiben a civilek menekülni kényszerülnek az „orosz mészárlás és a kazettás bombák elől”, és megnövekszik a menekültek beözönlése az országba, azért a felelősség az oroszok fején van.

Az orosz nagykövet, Andrey Karlov arról beszélt az eset kapcsán, hogy a két ország között jelentős a feszültség, lévén, hogy teljesen más nézőpontból nézik a szíriai konfliktust.

A Kreml kitart amellett, hogy légitámadásaik csakis az undorító ISIS dzsihádistáinak, valamint a többi terrorszervezetek állásai ellen folynak, míg a török kormány ezzel ellentétben azt állítja, hogy Putyin erői leginkább az Assad-ellenes lázadókat támadják.

Hírdetés

Jelenleg már több, mint 2.2 millió  menekült érkezett Törökországba, akik a polgárháború borzalmai, valamint a terrorszervezetek kegyetlenkedései elől menekültek el.

A fenyegető levél egyébként azután érkezett meg az oroszokhoz, hogy azok egy támadás során több, mint 600 terroristát töröltek el a föld színéről.

Mindezek mellett egyelőre zavart okoz az is, hogy Oroszország megveti-e a lábát Szíriában, vagy sem? Ugyanis annak ellenére, hogy a Kreml határozottan azt állítja, hogy jelenleg nem terveznek totális háborút indítani a térségben, nem cáfolta azokat a híreket, mely szerint Putyin a közeljövében egy 150 ezer fős hadsereggel szárazföldön is megtámadná az ISIS-t, hogy végleg elpusztítsa azt.

Ehhez jön az is, hogy Moszkva három napos hadgyakorlatot tervez a Földközi-tengerre, melynek kapcsán már figyelmeztették Libanont, hogy a gépeik manőverezés közben beléphetnek a légterükbe.

Orosz jelentések szerint mellesleg az ISIS olyan mértékben túl van terhelve, és akkora veszteségeket szenvedett a támadások során, hogy már sokszor a halottait sem tudja rendesen eltemetni.

Orientalista.hu – Crusader


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »