Török kormányfő-helyettes: "Hölgyem, maradjon csendben! Nőnek hallgass a neve"

Nagy felháborodást keltett csütörtökön Törökországban Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes, mert megalázóan beszélt egy női képviselővel a parlamentben.

"Hölgyem, maradjon csendben! Nőnek hallgass a neve" – mondta Arinc a szerdai ülésen Nursel Aydogan képviselőnek, a legerősebb kurd párt, a júniusi választásokon a parlamentbe jutó Népi Demokratikus Párt tagjának, aki a Kurdisztáni Munkáspárt kurd lázadó szervezet észak-iraki állásai elleni török légicsapások miatt bírálta a miniszterelnök-helyettest.

Csütörtökre Arinc kijelentése a Twitter leghevesebben vitatott kérdésévé vált Törökországban.

Hírdetés

Nem ez volt az első eset, hogy a miniszterelnök-helyettes leszólta a nőket. Tavaly júliusban Arinc az erkölcsök hanyatlását bírálta Törökországban, és különösen azt kifogásolta, ha a nők a nyilvánosság előtt hangosan nevetnek, vagy bájaikat közszemlére teszik.

Ezután a Twitteren és más közösségi oldalakon több török nő nevetős szelfivel tiltakozott. Sőt, később török nőjogi aktivisták és parlamenti képviselőnők keresetet nyújtottak be az igazságügyi hatóságoknál Arinc ellen, arra hivatkozva, hogy megsértette a nemek közti megkülönböztetést tiltó előírásokat.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »