Török kommandósok szökésben a puccs után

Török kommandósok szökésben a puccs után

Tizenegy katonát vettek őrizetbe hétfőn abból az alakulatból, amelynek Recep Tayyip Erdogan elnök likvidálása lett volna a feladata, és amely egység tagjai a puccs után két héttel még mindig szökésben voltak. Van olyan török katonai egység azonban, amelynek sikerült elmenekülnie az országból a tisztogatások elől.

Több mint két hétig sikerült elkerülnie a letartóztatást annak a tizenegy török kommandósnak, akinek Recep Tayyip Erdogan elnök likvidálása lett volna a feladata a július 15-ei puccskísérlet során. Az államfő a hatalomátvételi kísérlet idején éppen a népszerű délnyugat-törökországi üdülőhelyen, Marmarisban nyaralt, csakhogy a nyilvánosságra került adatok szerint a puccsisták fél órával Erdogan távozása után érkeztek helikopterrel a hotelhez.

Az elnök elfogására egy huszonöt-negyven fős csoportot küldtek – különböző források más-más létszámról írnak –, akik a hotelnél összecsaptak az elnöki őrséggel, de az államfőnek már csak hűlt helyét találták a szállodában.

Kulcsszerepük lett volna

Erdogan elfogása szakértők szerint azért lett volna kulcsfontosságú, mert a puccs első néhány órája arról szólt, elhiszi-e a török lakosság, hogy a katonák valóban átvették a hatalmat és hogy eltávolították pozíciójából az addigi vezetőket. Az elnök azonban távozni tudott Marmarisból, repülőre ült, majd – annak ellenére, hogy állítólag a puccsisták vadászgépei célba vették – sértetlenül tudott leszállni Isztambulban. Azzal, hogy az államfő az éjjel be tudott jelentkezni a televízióban, gyakorlatilag el is dőlt, hogy a puccsisták nem fogják tudni elérni a céljukat.

Tartja magát egyébként az az elmélet, hogy az elnököt a vezérkari főnök helyettese figyelmeztette a közelgő veszélyre. Ümit Dündar egy órával a puccskísérlet előtt állítólag közölte Erdogannal, hogy kommandót küldenek ellene, és azt is, hogy Ankara nem biztonságos számára, Isztambulba kell repülnie.

Volt, akiknek sikerült elmenekülnie

A tizenegy, hétfőn elfogott katonának nem sikerült elmenekülnie, és a vadonban kellett túlélnie az elmúlt napokat. Állítólag Marmaris körzetében helyi lakosok játszották elfogásukban a kulcsszerepet, akik meglátták, ahogy a szökevények vaddisznóra vadásztak, és erről értesítették a hatóságokat. Az éjszakai rajtaütés során a kommandó menekülőben lévő tagjai közül a speciális erőknek tizenegy katonát sikerült elfogniuk, a csapat egyik tagja még mindig szökésben van.

Több puccsistának vagy a megtorlástól tartó katonai egységnek ugyanakkor – úgy tűnik – sikerült kereket oldania: még a puccs éjszakáján nyolcan repültek át Görögországba egy Black Hawk típusú katonai helikopterrel. Noha állítólag nem voltak részesei a hatalomátvételi kísérletnek, egyből menedékjogot kértek. Kérelmeik elbírálása jelenleg is zajlik, Törökország azt szeretné elérni, hogy adják ki neki a szökevényeket, amire Athén hajlandóságot mutat.

Görög rendőrök kísérnek július 17-én az észak-görögországi Alexandropolisz bíróságára két török katonát, akik hat társukkal együtt előző nap a törökországi puccskísérlet kudarca után helikopteren menekülve görög területen kértek politikai menedékjogot Fotó: Janisz Molesziadisz / MTI / AP

Az illegális határátlépésért egyébként szűk egy héttel a puccskísérlet után a nyolc katona két hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A The Guardian beszámolója szerint a három évre felfüggesztett ítélet elhárított egy akadályt az elől, hogy a nyolc menedékkérőt a görögök átadják a török hatóságoknak.

A katonák egyik görögországi jogi képviselője azt mondja: sérült civileket mentettek, amikor rendőrök tüzet nyitottak rájuk. A helikopter legénysége életét féltve ekkor döntött úgy, hogy elhagyja Törökországot.

Voltak egyébként, akik már az őrizetbe vétel után tudtak megszökni. Két puccsistát sérüléseik miatt egy ankarai kórházban ápoltak, július 20-án, öt nappal a hatalomátvételi kísérlet után azonban sikerült észrevétlenül elhagyniuk a komplexumot.

Vaklárma?

Szintén július 20-án a görög parti őrség azt a hírt kapta, hogy az elbukott puccsban részt vevő kommandók lopott hajókon próbálják elhagyni Törökországot az Égei-tenger délkeleti részén található görög Szimi sziget felé. A török hatóságok is léptek: vadászgépekkel vizsgálták át a környéket, a török belügyminiszter ugyanakkor tagadta, hogy szökevények tartanának Görögország területe felé, állítólag a térségben tartózkodó összes, parti őrséghez tartozó hajó szolgálatot teljesített.

Tény, gumicsónakok útnak indultak a török partokról, Datcából, de a jelek szerint nem érkeztek meg görög területre. A görög parti őrség később megerősítette, hogy a hírekben szerepelő hajók nem hagyták el a török felségvizeket, ennek ellenére Szimire helyeztek egy rendőrségi kontingenst.

Mint ismert, a puccskísérlet mögött Erdogan és politikai szövetségesei az amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónokot sejtik. Azóta gőzerővel zajlik a tisztogatás, a közszféra és a hadsereg átalakítása, több tízezer ember veszítette el munkáját. Egyelőre nem tudni, mi lesz a puccsban részt vevők sorsa, az elnök korábban a halálbüntetés visszaállítását sem zárta ki. A török védelmi minisztérium az átszervezések jegyében hétfőn helyezett át a hadseregen belül más tisztségekbe 167 tábornokot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »