Török hódoltság 2.0 – Így csinálnak hülyét a törökök az EU-ból

Török hódoltság 2.0 – Így csinálnak hülyét a törökök az EU-ból

Hollandia új javaslattal állt elő a migránsválság megoldása érdekében, amelyet más nyugati tagállamok is támogatnak. Eszerint azokat a bevándorlókat, akik Törökországból indulva bármelyik görög szigeten keresztül érkeznek Európába, automatikusan visszafordítanák Törökországba. Ankara azonban kikötötte, hogy csak abban az esetben hajlandó befogadni a kompokkal visszaküldött bevándorlókat, ha az EU vállalja, hogy évi 250 ezer főt befogad a törökországi táborokban veszteglő migránsok közül.

A Nyugat nem először próbálja bevonni Törökországot a kontinenst terhelő migránsáradat megfékezésébe: tavaly ősszel már született egy megállapodás, miszerint 3 milliárd eurónyi uniós forrásban részesül Ankara, ha vállalja a migránsáradat lassítását. Törökország azonban mintha nem törné magát vállalásainak betartása érdekében, sőt egyre inkább úgy tűnik, hogy kettős játszmát folytat. Miközben az EU-tagság kivívása érdekében együttműködést színlel Brüsszellel, jelentős mértékben elősegíti a bevándorlási hullám erősödését.

Törökország ugyanis a közelmúltban számos afrikai és ázsiai országgal szemben lazított vízumszabályain, aminek következtében a szomáliai, eritreai, szudáni vagy afganisztáni állampolgárok minden erőfeszítés nélkül utazhatnak be Törökországba, majd folytathatják útjukat Németországba, vagy Svédországba. Elég mindössze egy online vízumigénylést elküldeni és kifizetni az ügyintézés díját. A brit The Telegraph újságírója például mindössze néhány perc alatt tudott John Smith álnéven, afgán származást színlelve török vízumot szerezni magának.

Migráns Airlines

A migránsáradat duzzasztásához a török nemzeti légitársaság is nagyban hozzájárul. A Turkish Airlines ugyanis 2011 és 2014 között, számos új afrikai útvonalat nyitott meg, ezzel párhuzamosan pedig 38 ezerről 70 ezerre emelte az afrikai viszonylatain a heti utaskapacitást. 2015 végén a török légitársaságnak 30 afrikai országban 45 célállomása volt. Összehasonlításképpen a British Airways 18, míg a Lufthansa csupán 13 célállomásra repül. A török cég ezzel gyakorlatilag „ráhordja” az afrikai bevándorlókat a nyugat-balkáni migrációs útvonalra, akik így jóval könnyebben juthatnak el Európába. Miközben tehát a világ közvéleménye az embercsempész bandákra figyel, a háttérben a világ egyik legnagyobb légitársasága – teljesen legális eszközökkel – segíti a migránsok Európába jutását.

Hírdetés

Az uniós határrendészeti ügynökség, a Frontex adatai szerint tavaly a korábbi időszakhoz képest drasztikus növekedés figyelhető meg az Afrikából érkezők számában: kilencszer annyi kongói, hatszor annyi kameruni és négyszer annyi ghánai érkezett a nyugat-balkáni útvonalon tavaly Európába, mint azt megelőzően. De nem csak levegőben, vízen is segítik a bevándorlók Európába jutását: a Frontex szerint az utóbbi időben a különböző csempészhálózatok a török hatóságok asszisztálása mellett több kikötővárosból is zavartalanul indíthatják útnak a migránstömegeket Görögország partjai felé.

Uniós milliárdok bevándorlók importjára

A nyitott ajtók politikája értelmében egyébként a Törökországba érkező bevándorlók a regisztrációt követően gyakorlatilag teljesen szabadon mozoghatnak. A bevándorlóknak ugyan be kellene jelenteni, ha elhagyják a számukra kijelölt tábort vagy várost, ezt soha senki nem ellenőrzi. Törökországnak ugyanis nem érdeke ott tartani a migránsokat, akik rendkívül alacsony juttatásért cserébe hajlandók dolgozni, jelentősen lenyomva ezzel a béreket és elvéve a törökök elől a munkahelyeket; akik egyébként mély megvetéssel tekintenek a jövevényekre.

Egyértelmű tehát, hogy a törökök bevonása a migránsválság rendezésébe nem más, mint egy újabb elhibázott lépés az Európai Unió vezető tagállamaitól. Azt követően, hogy bevándorlók tömegeit fogadták be feltétel nélkül, utat nyitva ezzel a nem ritkán halálos áldozatokat követelő incidenseknek, most egy olyan országnak szeretnék kiszervezni a problémamegoldást súlyos milliárdokért, amelyik maga is a probléma előidézője. A Nyugat elhibázott döntéseinek következtében kiszolgáltatottá vált Törökországnak, amellyel egy újabb rossz alkut készül kötni.

Tetszettek volna kerítést építeni!


Forrás:spiler.blog.hu
Tovább a cikkre »