Török Gábor korábban Vonának adott tanácsot, ma már "nem látja a Jobbik politikájának folytatási lehetőségét"

Török Gábor korábban Vonának adott tanácsot, ma már "nem látja a Jobbik politikájának folytatási lehetőségét"

A politikai elemzővel Stumpf András készített interjút a balliberális előválasztás kapcsán, a teljes beszélgetés a Válasz online-on olvasható, alább az érdekesebb részek.

– Kerpel-Fronius eredménye elég gyenge. Megbukott a momentumos tétele a Fidesz-árvákról, akik valójában – ahogy Karácsony állította – nem is léteznek?

– Léteznek azért, csakhogy közülük nagyon kevesen érezték magukénak ezt az ellenzéki előválasztást. De nem lehettek annyira ostobák a momentumosok sem, hogy azt higgyék, egy korábban teljesen ismeretlen jelölttel esélyük van. Ma a Momentumba még sok mindent bele lehet látni; én az egykori SZDSZ-t és az egykori Fideszt is felfedezni vélem bennük. A sokat emlegetett mérsékelt jobboldal viszont, amelyet egyébként én is nagyon rokonszenves iránynak tartok, politikai szempontból elhanyagolható, tömegként nem létezik.

Az elmúlt három évtized azt mutatta meg, hogy a magyar politika a bal-jobb kétosztatúságban képes működni. Az MDF is ezt próbálta megbontani. El is tűnt.

A Jobbik kudarca is ennek köszönhető részben, habár náluk a fő hiba az volt, hogy nem álltak meg középen, hanem megpróbáltak átnyúlni a Spinoza Házig, ahol semmi keresnivalójuk nem volt.

Magyarországon jobboldallal szemben csak balról lehet ringbe szállni, s noha az MSZP tíz évvel ezelőtti bukása azt a képzetet kelthette, hogy ennek vége, valójában a mai vitáink is ebben a bal-jobb kettősségben fogalmazódnak meg – amennyiben a modern, progresszív, nyugatos jelenti a baloldalt és a konzervatív, nemzeti a jobboldalt. Ezt sajnos középről nem lehet meghaladni. A politikai nyilvánosságban jelentős súlya van ugyan a mérsékelt, centrista jobboldali gondolkodóknak, a választópolgárok között azonban ez törpe minoritás. Tényleg sajnálatos egyébként.

– Ennek ellenére Puzsér is a „centrummal” házal. El is fog indulni ősszel, ha minden igaz. Ha kap 3 ellenzéki százalékot, összehozhatja Tarlósnak az újabb ciklust?

Hírdetés

– Az indul, aki akar, de ennek az előválasztásnak igenis van jelentősége. A Fidesz legyőzhető a fővárosban. Mégpedig éppen ennek a három pártnak a szövetsége elég hozzá. Ha a következő hónapokban is ilyen meglepő fegyelmezettségről tesznek tanúbizonyságot, a meccs ősszel Karácsony és Tarlós közt lesz csak értelmezhető. Puzsér közepe a „szélsőközép”. Középpárti politikát ilyen karakterek, ilyen regiszterben ritkán adnak elő. Az imént láttuk be, hogy a mérsékelt közép erők is törpe minoritást képviselnek itthon. Hát még a szélsőközép! Még akkor is meglehet tehát Karácsonynak a főpolgármesteri szék, ha Puzsér elvisz 3 százalékot. Ráadásul a Jobbik szavazóit viheti el, akik viszont másképpen Tarlósra szavaznának. Mindenesetre olyan kevesen maradtak mára a fővárosban jobbikosok, hogy nem szükségesek az ellenzéki összefogásba a sikerhez. Az őszi választás tehát nyitott, cseppet sincs lefutva.

(…)

– A Jobbik inkább azokra koncentráljon és hagyja Budapestet, vagy egyszerűen húzza le a rolót országosan is?

– Nem látom a Jobbik politikájának folytatási lehetőségét. A DK és a Momentum erősödése elnyomta balra az ellenzéket. Nem lehet változtatni a jobb-bal képleten, a Gyurcsány-hasonmásversenybe meg éppen nekik nincs értelme beszállniuk.

(…)

– A „felelős értelmiségiek” körében felvetődött a pártalapítás gondolata. Ez lenne akkor a helyes? Egy elvhű, ám alig támogatott centrista, jobbközép formáció?

– A politika nem más, mint értékrendek hosszú távú képviselete. Nem százméteres futás. Lehet, hogy a választók egy adott pillanatban értékelik majd a következetességet, még ha ma ez nem is látszik. De nem egységesek az említett értelmiségiek sem, meghatározó jobboldali figuráik kerültek közel például a Momentumhoz. Csakhogy

aki mindig máshol, ráadásul nem a saját térfelén keresi az erőt, az odacsapódik, aztán feloldódik. Az MDF is feloldódott, a Jobbik is odament a Spinozába, de az SZDSZ halála is ez volt.

– A Momentum tehát nem megoldás ennek a körnek?

– Mint mondtam, nyitott még, hogy ők pontosan mit is képviselnek, de a mostani eredmény után alighanem levonják a következtetést a Momentum vezetésében is: a jobbra is nyitó stratégia nem működik, nem Kerpel-Froniusokkal kell kísérletezni. Azaz jó eséllyel határozottan a baloldalon határozzák majd meg magukat, és ott lesznek ők a liberális párt. Hosszú távon márpedig egyértelmű, hogy a nemzeti szabadelvű, mérsékelt konzervatív tábornak nem a baloldalon van a helye. Az ideje ennek a tábornak csak az Orbán utáni időkben jöhet el, akkor, amikor a jobboldal is olyan sokszínű lesz, amilyen ma a bal. Mert olyan lesz. Akkor lehet majd ennek a mérsékelt konzervatív gondolatnak meghatározó szerepe, ám csak úgy, ha lesz, aki hitelesen képviseli, és nem oldódik fel ebben vagy abban a baloldali erőközpontban. Akkor sem, ha számára a kilátások rövid- és középtávon sem kecsegtetnek politikai sikerrel. A politika tényleg nem sprint. Az mindig hosszútávfutás.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »