Török Gábor: Az a vicc, hogy Orbánt bárki megverheti

Nem lefutott a 2018-as választás – mondja Török ­Gábor. A politológus szerint Lázár János politikai hulla vagy miniszterelnök is lehet, belőle viszont, hiába pletykálják, biztosan nem lesz jobbikos képviselőjelölt. Az MLSZ elnökségi tagját Felcsútról és a válogatott Eb-szerepléséről is kérdeztük.

 

Kinek az érdeme a labdarúgó-válogatott Eb-bravúrja? Orbán Viktoré, Csányi Sándoré, MLSZ-elnökségi tagként egy kicsit az öné is vagy csak a szakvezetésé?

 

(…)  Ez nem a magyar futballból szervesen következő siker, inkább két jó választás következménye. Alapvetően Dárdai Pál és különösen Bernd Storck érdemének tartom a kijutást. Mondhatni, hogy őket az MLSZ választotta – de igaz, hogy Pintér Attilát is. A futballunk nem lett jobb az Eb-szerepléstől, ami történt, nem elfedi, hanem még jobban megmutatja a magyar labdarúgás válságát, hogy mekkora hiánya volt a tudásnak, és hogy az elmúlt évtizedekben az úgynevezett magyar futballszakma ellopta, elcsalta tőlünk a futballt, elhitette velünk, hogy tudja, mit csinál.

 

Kellett egy ösztönös zseni meg egy tanult mester, akik németországi gyakorlat birtokában megmutatták, hogy ezzel az állománnyal is lehet sikert elérni. Nem hiszem, hogy Storck a világ legjobb edzője lenne, de nálunk egy hasonló sem volt az elmúlt évtizedekben. Talán valamekkora szerepe volt a körülmények javulásának is, bár sem a stadionok, sem a franciaországi luxushotelek nem játszanak a pályán, a felkészülés kétségtelenül zavartalanabb volt.

 

(…)

 

És mikor fordul a széljárás? Mintha szélcsend lenne: a Fidesz utcahosszal vezet.

 

Szerintem nem vezet utcahosszal, és nem lefutott a 2018-as választás. A Fideszt a teljes népességben 25-30 százalékra mérik, ez nem az a támogatottság, amivel hátra lehet dőlni. Hat év kormányzás után komolyan számolni kell az amortizációval, és azokat, akik elpártoltak, nehéz visszaszerezni. Másfél-kétmillió szavazóval is lehet választást nyerni a magyar választási rendszerben, de csak akkor, ha a baloldal megint eltöketlenkedi a felkészülést, a Jobbik pedig nem tud kormányképes alternatívát állítani.

 

Fotó: Koncz György / Népszabadság

 

Ha nem így történik, simán előállhat, hogy a Fidesznek nem lesz abszolút többsége. Valószínűleg másnak sem, és akkor egy új világ jön: koalí­ciót kell kötni valakivel, aki azt mondhatja, jó, de ne Orbán Viktor legyen a miniszterelnök. Nem olyan megcsontosodott, befagyott a magyar politika, mint amilyennek látszik.

 

Hírdetés

(…)

 

Vezetője pedig továbbra sincs a baloldalnak – szemben a Jobbikkal.

 

Ez a Jobbik egyetlen előnye, meg az, hogy még nem volt kormányon. Minden más ellene szól: a radikális múltja, a megkérdőjelezhető kormányzóképessége, az, hogy nincs véleményvezéri háttere, mainstream médiája, nincsenek volt – azaz visszaszerezhető – szavazói, el kell vennie másoktól, leginkább a Fidesztől.

 

(…)

 

Említette, hogy első kézből szerzi az információit, nem a sajtóból, ez nem megszokott elemzőknél. Másrészt a korábban az egyrészt-másrészt mondatok, a véleménynélkülisége miatt támadott Török Gáborról mostanság azt hallani: jobbikos.

 

Ezt könnyen meg tudom magyarázni. Túl azon, hogy érdekel, mi van a döntések mögött, ez a munkám is. Sólyom László mandátumának lejárta óta nem adok tanácsokat politikai szereplőknek, és ez így is marad, amíg nem találok olyat, akinek igazán szívesen adnék. Tanácsadói tevékenységem egy évtizede az ­üzleti élet felé mozdult: abból élek, hogy gazdasági szereplőknek politikai értelmezést adok.

 

Szerintem ezt nem lehet egyszerű újságolvasóként megtenni, mert a politika igazán lényeges eseményei gyakran a paraván mögött történnek. Azt gondoltam, ha nem valakinek a tanácsadója vagyok, könnyebben tudok partneri viszonyba kerülni politikusokkal, rendszeres háttérbeszélgetéseket kérni.

 

Fotó: Koncz György / Népszabadság

 

(…)

 

Úgy tűnt, eljátszott a lehetőséggel, hogy politikus lesz.

 

Nem akarok hazudni, bennem is felvetődik néha, hogy milyen nagyszerű politikus lennék – szerintem mindenkinek, aki figyeli a magyar politikusokat, eszébe jut, hogy tudná ezt jobban csinálni. Nálam jobban kevesen tisztelik jobban a politikusokat, szerintem rettenetesen nehéz és lélekölő a munkájuk, ezért tényleg nem lenézően mondom, hogy azt az életformát, a szükséges agyi redukciót, a gondolkodásról való lemondást, a mindent felülíró lojalitást, a szabadsághiányt nehezen tudnám elviselni.

 

Nem sok olyan politikai szerep van, amelyben hasznosabb munkát tudnék végezni, többet értenék a világból és jobban érezném benne magam, mint most.

 

Népszabadság – Török Gábor: Az a vicc, hogy Orbánt bárki megverheti


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »