Török Gábor: A megérzés a meglepetés irányába mutat

Török Gábor: A megérzés a meglepetés irányába mutat

Török Gábor szerint nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni az áprilisi választás előtt, ezért most nem elemzéssel, hanem „ködszurkálással” jelentkezett.

A politikai elemző két megközelítést tud elképzelni. Az első a „konzervatív” előrejelzés, amely a korábban ismert adatokon, logikákon, mechanizmusokon, ráción alapul. Eszerint  nehéz elképzelni, hogy a Fidesz ne szerezzen legalább abszolút többséget.

A másik előrejelzési lehetőség a folyamatokra, a változásokra, a dinamikára, a közhangulat alakulására koncentrál, és inkább megérzéseken, sejtéseken alapul, mint tudáson: „A megérzés azonban a meglepetés irányába mutat” – írja blogjában Török Gábor.

Hírdetés

A szakember szerint a számok alapján azt látni, hogy a Fidesz számára a legrosszabb forgatókönyv a szűk abszolút többség, és akár még a kétharmad közelébe sem lehetetlen kerülniük. A közvetett elemekből, a levegőben érezhető változásokból kiindulva azonban nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a Fidesz végül kicsivel a 100 mandátumos vonal alá kerül.

Török Gábor úgy látja, a Fidesz listás eredménye ma valahol a 2014-es környékén képzelhető el leginkább. Bár szerinte a kutatóintézetek egy része ennél lényegesen magasabb támogatottsági adatokat mér, a becslések többsége figyelembe veszi a korábbi felülméréseket, és lefelé módosítja a prognózisát. A politikai elemző hozzátette: pár százalékos különbségek azonban jelentős változásokhoz vezetnek: a Medián által várt 46 százalékos listás eredménnyel valóban nem lehet más a végeredmény, mint kétharmados győzelem, miközben a 40 felé haladva egyre nő már az abszolút többség elvesztésének is az esélye.

„A részvétel függvényében magam 40-45 százalék közé várom a Fidesz eredményét, ha 40 alá kerül, az már komoly meglepetés lenne, de talán az sem elképzelhetetlen” – tette hozzá Török Gábor.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »