Törnek-zúznak a Trump-ellenesek

Törnek-zúznak a Trump-ellenesek

Folytatódtak a tüntetések az Egyesült Államokban Donald Trump elnökké választása ellen. Van, ahol törnek-zúznak az utcákon a demonstrálók. Portlandben összecsaptak a rendőrökkel, Chicagóban pedig megvertek egy férfit. Közben egy internetes petícióban arra kérték az amerikai elektorokat, hogy a választási eredményektől függetlenül Hillary Clintont, a Demokrata Párt jelöltjét válasszák meg elnöknek.

Nem az én elnököm – kiabálták tüntetők a Trump-torony előtt a New York-i Manhattan negyedben. A tiltakozók táblákat tartottak a magasba, amelyekre azt írták: buta Trump, Trump rasszista és homofób, Trump egyenlő a gyűlölettel. A tüntetők egyúttal nemzetközi kézjelzésekkel üzentek a megválasztott amerikai elnöknek.

Hasonló Trump-ellenes demonstrációkat tartottak számos amerikai városban. Portlandben a tiltakozók megbénították a forgalmat, és megdobálták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. Más megmozdulások békésebbek voltak: Minneapolisban például több száz diák otthagyta a tanítást, és a városon végigvonulva fejezte ki nemtetszését a választás végeredménye ellen.

Hírdetés

Egy manhattani metróállomás pedig üzenőfallá változott: az emberek kis papírcetlikre írt üzeneteikkel fejezték ki csalódottságukat. „Meglehetősen mérges és szomorú vagyok, és szerintem sok New York-i hasonlóan érez. Nagyon sokkoló az egész. De nem egy buborékban élünk, és helyre kell rázódnunk valahogy” – fogalmazott egy demonstráló.

Donald Trump a Twitteren reagált az eseményekre. Azt írta: az elnökválasztás nyílt és sikeres volt, és most a média által felbujtott professzionális tüntetők demonstrálnak. Ez szerinte nem sportszerű. Egy későbbi üzenetében viszont már dicsérte is a tiltakozókat, mert kifejezik szenvedélyüket az ország iránt.

Chicagóban erőszakba torkollott a politikai feszültség: feketebőrű fiatalok megvertek egy fehér férfit egy kereszteződésben, miközben azt kiabálták neki: „Trumpra szavaztál”. A támadók végül ellopták a férfi autóját. Az elnökválasztáson a fehér amerikaiak inkább a republikánusokat, a színesbőrűek és a kisebbségek inkább Hillary Clinton demokrata jelöltet támogatták.

Donald Trump eközben bejelentette: leendő alelnökére, Mike Pence-re bízta a hatalomátadást bonyolító csapat irányítását. Jelezte azt is, hogy már konzultál a leendő kormány tagjairól, és hamarosan nagyon fontos bejelentéseket tesz ezzel kapcsolatban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »