Tompa Mihály Szavalóverseny Nagykaposon

Tompa Mihály Szavalóverseny Nagykaposon

Országszerte hagyományosan február-március folyamán valósultak meg a Csemadok Tompa Mihály országos szavalóversenyének iskolai és járási fordulói. A 30 éves múltra visszatekintő versenybe szinte valamennyi magyar alap- és középiskola bekapcsolódott.

Az Ung-vidéken a Csemadok Erdélyi János Területi Választmányának szervezésében március 2-án zajlott a verseny járási fordulója a nagykaposi Magyar Közösségi Házban, melynek továbbjutói ugyancsak a városban versenyezhettek tovább a következő fordulóban.

Március utolsó péntekén ugyanis Nagykapos adott otthont a XXX. Tompa Mihály Országos Verseny keleti elődöntőjének, melyen a Rozsnyó, Kassa, Szepsi, Királyhelmec és Nagykapos környéki szavalók, prózamondók és verséneklők mérettették meg magukat.

Az elődöntő megvalósításához nagy mértékben hozzájárult az Ung-vidéki és bodrogközi ifjúság anyanyelven történő fejlesztését támogató Herczegh Károly Alapítvány.

Buczkó István konzul képviselte Magyarország Kassai Főkonzulátusát a rendezvényen – Vályi Edit/Felvidék.ma

A versenyre a járási fordulókból közel száz irodalombarát résztvevő érkezett az alapiskola első évfolyamától kezdve egészen a felnőttekig, akik több kategóriában versenyezve mutatták meg tehetségüket a színművészekből és közszereplőkből álló szakmai zsűri előtt.

Hírdetés

A bírálók között magyarországi és felvidéki személyiségek is voltak, többek között Herczegh Péter, Petneházy Attila és Germán Zille színművészek.

A győri származású Czapáry-Martincsevics András nemzetőr vezérőrnagy és patrióta a verseny zsűritagjaként a Győri Szent Mór Bencés Perjelség és a Magyar Nemzetőrség, valamint a Magyar Patrióták Közössége közös adományaként több mint 200 könyvet adományozott az elődöntőn résztvevő és a díjazott versenyzők számára. A Rákóczi Szövetség ugyancsak könyvjutalmakkal támogatta a verseny megvalósítását.

Az esemény megnyitóján a szervezők nevében Gabri Rudolf, a Csemadok Erdélyi János Területi Választmányának elnöke köszöntötte a jelenlévőket és köszönetet mondott minden támogatónak, hogy hozzájárultak az elődöntő megvalósításához.

A megnyitón Magyarország Kassai Konzulátusának első konzulja, Buczkó István és a zsűri nevében Petneházy Attila tartottak rövid beszédet, majd két helyszínen versenyezve bemutatták produkcióikat a verseny résztvevői.

A megmérettetésen túl a versenyre érkezők részt vettek az Erdélyi János születéséről való ünnepi megemlékezésen is. A Csemadok területi választmányának munkatársa elmondta: „A keleti elődöntőt igyekszünk mindig úgy megvalósítani, hogy Tompa Mihály mellett Erdélyi Jánosról is megemlékezzünk. Erdélyi János Tompa kortársa és az irodalmi élet nagyja volt, aki április 1-jén született városunkban. Minden évben ilyenkor megemlékezünk róla, de külön öröm számunkra, amikor összeköthetjük ezt a szavalóversennyel és még szélesebb közönség számára tehetjük alakját ismertté.”

A legjobbnak ítélt versenyzők Rimaszombatban, a verseny döntőjében folytathatják majd a megmérettetést. A nagykaposi elődöntőről továbbjutott versenyzők névsora:

kategória vers műfajban: Tóth Liana, Megyesi Lilla Anna, Fazekas Emma (Kassa)
kategória próza műfajban: Leczo Sára Zoé (Királyhelmec), Erdélyi Ákos (Csicser), Medve Barbara (Buzita)
kategória vers műfajban: Rosenfelder Lilianna (Kassa), Furik Júlia (Kisgéres), Lőrincz Áron (Rozsnyó)
kategória próza műfajban: Dóczi Balambér (Bodrogszerdahely), Mohňanský Péter (Buzita), Horváth Laura
kategória vers műfajban: Horňák Maximilián Marek (Buzita) , Rezeš Sylvia (Nagykapos), Antal Dávid
kategória próza műfajban: Dóczi Boldizsár (Bodrogszerdahely), Kaszonyi Kristóf (Vaján), Furik Anna (Kisgéres)
4. kategória vers műfajban: Tóth Eszter (Királyhelmec), Képeš Lóránt (Kassa)

kategória próza műfajban: Mártha Csongor (Kassa), Blanár Ábel (Királyhelmec), Tóth András (Nagykapos)
kategória (felnőttek) vers műfajban: Demko András (Nagyida)
kategória énekelt versek műfajban: Salka csapat I. és Salka csapat II. (Szepsi)

Vályi Edit/Felvidék.ma


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »