Tömött sorokban álltak a Magyar Zene Háza előtt, máris csodájára járnak

Már több ezren foglaltak jegyet a Magyar Zene Háza programjaira, amit szombaton adtak át, és vasárnap már a nagyközönség előtt is megnyitotta a kapuit. A Liget Projekt részeként létrejött intézmény egyedülálló zenetörténeti kiállításokkal és sokszínű zenei kínálattal várja a zeneszerető embereket – hangzott el az M1 Híradójában.

Már kora délelőtt tömött sorokban álltak a látogatók a Magyar Zene Háza előtt, ami vasárnap nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt. Többen kifejezetten büszkék az intézményre.

Nagy az érdeklődés, már több ezren foglaltak jegyet a Magyar Zene Háza programjaira. Már az első napon is teltház volt a Zene Háza 300 fős üvegfalú koncerttermében, ahol a Magyar Zeneakadémia növendékei tartottak különböző stílusú koncerteket.

A Zene Házának állandó kiállítása, a legelső átfogó zenetörténeti kiállítás Magyarországon. A zenetörténeti kalandozás az ősember mágikus cselekményeitől, vagyis a zene születésének pillanatától indul, majd a magyar népzene gyökereivel folytatódik.

Hírdetés

A zenetörténeti kiállítás az „Utazások térben és időben” címet viseli. Az időutazásban pedig egy térérzékelő fülhallgató segíti a látogatót, ami a kijelölt pontokra lépve különböző dallamokat szólaltat meg, amik az élet egyes szakaszaihoz kötődnek, mint például a gyermekkor, a szerelem vagy az elmúlás.

Dobok és burkolatban elhelyezett zenélő párnák, valamint oszlopharangok is helyet kaptak a Magyar Zene Háza épületének kertjében. A zenei játszóteret olyan egyedi kültéri eszközökkel látták el, aminek működtetésével a látogatók hangokat, ritmusokat szólaltathatnak meg.

Az intézmény zenekínálata rendkívül sokszínű – erről már Batta András számolt be. A Magyar Zene Házának ügyvezetője elmondta: a jövőben a klasszikus zenétől a világ- és népzenén át egészen a popig, minden műfajban rendeznek majd koncerteket, amikre már most sok az érdeklődő.

Az intézmény szombati avatóünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Európa nehéz időket él át, például a járvány és a népvándorlási hullámok miatt, addig Magyarország bővül.

Máshol az ilyen intézmények járvány idején inkább bezárni leépülni és visszahúzódni szoktak, míg nálunk itt áll teljes fényében ez a lenyűgöző erős, kulturális kisugárzású új intézmény. Ráadásul a Magyar Zene Háza nem magában árválkodik, hanem része egy hatalmas nagy beruházásnak, vagyis állapítsuk meg, mi kulturális expanzióban vagyunk válság ide vagy oda.

A Magyar Zene Háza programjairól az intézmény internetes oldalán lehet tájékozódni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »