Tömegpusztító fegyvereket szállíthattak Szlovákiába

Tömegpusztító fegyvereket szállíthattak Szlovákiába

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tavaly nyomon követte a tömegpusztító fegyverek előállításához szükséges áruk kereskedelmét.

Exportellenőrzés során 2021-ben a Szlovák Információs Szolgálat prioritásként kezelte a védelmi ipari termékek kereskedelmét és a tömegpusztító fegyverek fejlesztésére és gyártására felhasználható áruk kivitelével kapcsolatos információk beszerzését, valamint a D kategóriájú fegyverek kérdéskörét.

Hírdetés

Az SIS számos olyan szlovákiai tevékenységet jegyez, melyek célja az orosz védelmi ipar támogatása – a kettős felhasználású termékek és ellenőrzött áruk kereskedelmének egyes eseteit is problémásnak ítélte.

Főként a védelmi cikkek külföldre történő szállításának és kivitelének, valamint a szlovák vállalatok telephelyein történő biztonságos tárolásának ellenőrzésére összpontosítottak.

Számos esetben megállapították, hogy az engedélyezett árukat több szlovákiai szervezet között értékesítették, majd darabonként egy másik uniós tagállamba szállították, esetleg beleegyezés nélkül egy EU-n kívüli rendeltetési helyre vitték.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »