Tömegével ugrottak ki a Dunából a halak, és nem tudják, hogy miért

Tömegével ugrottak ki a Dunából a halak, és nem tudják, hogy miért

Elképesztő jelenséget vettek videóra hétvégén a Ráckevei-Dunán a Tassi-zsilipnél.

Tömegesen ugráltak ki a vízből a busák, a leglátványosabb pillanatokban több száz példány is látható volt a víz felett.

Hírdetés

„A planktonban gazdag vízre, ami folyik át a Ráckevei-Soroksári Dunából, össze szoktak gyűli a busák, ilyenkor nyáron rengeteg van belőlük” – mondta a Pecaverzumnak Urfi Tamás, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének ügyvezetője. A probléma az inváziós busával az, hogy planktonevő, a plankonok pedig az ikrából kikelő őshonos halivadékok táplálékforrása.

Nem tudnak pontos magyarázatot adni arra, hogy miért ugrálnak ki a halak, a Magyar Haltani Társaság szerint többféle oka van, melyek közül egyik az élősködők által okozott kellemetlenség vagy fájdalom is lehet. Emellett azonban ott van a repülő táplálék utáni vágy (például repülő tiszavirág), a ragadozó elől menekülés (küszök a balin elől), a vízből kiugró préda követése (balin a küsz után), ijedtség (a busák ugrálása a berregő motorcsónak közelében), és feltehetőleg a fiatal halak nagy mozgásigénye is eredményezhet ilyet, mert számukra ez játékot, tapasztalatszerzést jelent.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https://www.facebook.com/gabriella.szaller/videos/406969935656891/&show_text=false&width=268&t=0


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »