Tömegével térnek át a kereszténységre a szíriai kurdok

Tömegével térnek át a kereszténységre a szíriai kurdok

A szíriai konfliktus kitörése óta tömegével hagyják el az iszlám vallást az ország kurd kisebbségének tagjai. Az iszlamista csoportok rémtettei a keresztény vallás felé fordították a háborúban sokat szenvedő embereket, Kobaniban pedig új templomot is felavattak.

A napokban nyitotta meg kapuit az Észak-szíriai Kobani város keresztény temploma. A kurdok által épített templom egyedülálló a maga nemében, mivel a térségben ez idáig csak szunnita muszlimok éltek.

“A helyi önkormányzat megadta nekünk azt a támogatást, hogy felépíthessük az új templomunkat Kobaniban, miután el kellett, hogy meneküljünk szülővárosunkból, Afrinból. Az ottani templomunkat a török hadsereggel szövetséges iszlamisták lerombolták” – közölte a kurd keresztény közösség lelkésze.

Zanin atya a Kurdistan 24-nek nyilatkozva elmondta, hogy csak Kobaniban ebben az évben több mint háromszáz kurdot keresztelt meg. A közösséget külföldről az ABC International keresztény szervezet is támogatja.

Hírdetés

Kobaniban erős örmény közösség is élt, akiknek a templomukat lerombolták a fanatikus kurd muszlimok miután a keresztény örmények Aleppóba menekültek.

A Keresztény Kurd Mozgalom 2014-ben kezdte meg működését Szíriában a Kamishliből származó Jalal Fardi kurd lelkész vezetésével. Szervezetük neve Khach ami kurd nyelven keresztet jelent.

A szíriai kurd várost hónapokon keresztül ostromolta az Iszlám Állam terrorszervezet, most a török hadsereg és a vele szövetséges iszlamista csoportok készülnek megtámadni. A sokat szenvedő lakosság körében egyre népszerűbbé válik Jézus tanítása, mondhatni a kereszténység reneszánszát éli a térségben.

Szíria lakosságának közel tíz százaléka vallja magát kurdnak. Többségük az iszlám vallás szunnita irányzatát követi, de vannak alavita, jazidi, síita és keresztény kurdok is.

S4C.news – Kassab Adonis, Forrás: Linga.org, Kép: thekurdishproject.org


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »