Tömegével fagyhatnak szét a lehűlés miatt a vízmérők

A tavalyi mínusz tizenöt fokos hidegben mintegy tízezer vízmérő óra fagyhatott le. A vízveszteség nélkül számított kár elérhette a 200 millió forintot.

A hét végén érkező sarkvidéki eredetű, rendkívüli hideg miatt a vízmérők, valamint a vízvezetékek és a szerelvények fokozott veszélynek vannak kitéve – hívta fel a figyelmet a Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) mint a magyarországi ivóvíz- és csatornaszolgáltatást végző szervezetek képviselője. Tavaly körülbelül tízezer vízóra ment tönkre Magyarországon a januári hetekben a nagy fagyok miatt.

Hírdetés

A Mavíz műszaki bizottságának elnöke, Radács Attila akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízműtársaságok a nyárit megközelítő csúcsfogyasztásokat mérnek, amikor a fagyok utáni olvadások idején akadálytalanul szökik a szabadba a víz a szétfagyott vízmérőkön át. A kritikus (olvadásos) napokon a fővárosban naponta mintegy száz vízóráról derül ki, hogy tönkrement. Egy-egy mérőcsere 15-20 ezer forintba kerül, vagyis a tavalyi fagyok miatt országosan 150-200 millió forintot vihetett el a mérők cseréje, ezt a kiadást tetézte az extra vízszámla.

Tegnapi közleményében a Mavíz emlékeztetett arra, hogy a télen nem lakott ingatlanoknál fontos a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, valamint a vízmérőakna letakarása, szigetelése, de javasolt az ingatlan rendszeres időközönkénti ellenőrzése is. A télen is lakott ingatlanoknál fontos, hogy a vízmérőaknát szigeteljék. Ugyanakkor azokra a vezetékszakaszokra is kiemelt figyelmet kell fordítani, amelyek kevésbé védett helyen – pincében, falon kívül – vannak, ezeket is célszerű szigetelőanyaggal védeni. A kerti csapokat vízteleníteni kell, valamint a telepített öntözőberendezésekre is érdemes jobban odafigyelni, mert bár ezek fagyállók, az élettartamukat meghosszabbíthatja, ha víztelenítve vannak. Érdemes tehát mindenkinek odafigyelnie a vízmérőkre, hiszen azok rendeltetésszerű működtetése közös érdek – tette hozzá a Mavíz.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »