Tömegesen rúgják ki a munkásokat az egyik legnagyobb szlovákiai üzemből

Tömegesen rúgják ki a munkásokat az egyik legnagyobb szlovákiai üzemből

Tömegesen rúgják ki a munkásokat az egyik legnagyobb szlovákiai üzemből Kulcsár Péter2024. 10. 19., szo – 07:42

Az ott maradt dolgozók bércsökkentésre számíthatnak.

Tovább súlyosbodik Szlovákia egyik legnagyobb üzemének a helyzete. A hencfalvai (Hencovce) Bukóza fafeldolgozó először májusban került csődeljárás alá, akkoriban a munkások a fizetésük beígért 60 százalékát sem kapták meg. Egy cseh befektető megvásárolta a céget, melynek következtében 500 dolgozó visszatérhetett állásába, és öt hónap elteltével újra el tudták kezdeni a cellulózgyártást.

Hírdetés

Már azt tervezték, hogy bővítik a termelési kapacitást, és új munkásokat vesznek fel, ám a vezetőség megszorításokat jelentett be annak érdekében, hogy lehetőségük nyíljon kifizetni az elmúlt években felhalmozott, több mint 100 millió eurós adósságot.

Emiatt tömeges elbocsátásokat eszközöltek, és hogy mindezt ne kelljen bejelenteni a munkaügyi hivatalnál, megegyezéssel bontották fel szerződéseiket az alkalmazottakkal, és prémium formájában végkielégítést fizettek nekik.

Az új tulajdonos a bérezésen is faragni szeretne: azt javasolja, hogy egyes dolgozók órabérét két euróval csökkentsék. A szakszervezetek azonban nem értenek egyet a változtatásokkal, és bejelentették, hogy ha bevezetésre kerülnek, tiltakozásba és sztrájkba kezdenek.

(markíza)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »