Tömeges sztrájkok kezdődtek Nagy-Britanniában

Tömeges sztrájkok kezdődtek Nagy-Britanniában

Az utóbbi évtized legnagyobb közalkalmazotti sztrájkja kezdődött tegnap Angliában és Walesben a meredeken emelkedő megélhetési költségek miatt. A legnagyobb számban ezúttal a tanárok sztrájkolnak, de a tegnap délutáni adatok alapján rajtuk kívül 124 állami fenntartású vagy kormányzati intézmény százezer munkavállalója csatlakozott az akcióhoz.

Ismét sztrájkolnak a brit határrendészeti hatóság (UK Border Force) alkalmazottai. Az ő munkabeszüntetésük érinti a külföldről érkezők útlevél-ellenőrzését, bár a legnagyobb brit repülőtér, a London nyugati határában működő Heathrow arról számolt be, hogy ezúttal minimális mértékű a fennakadás. A UK Border Force alkalmazottai a karácsonyi és az újévi időszakban is szinte folyamatosan sztrájkoltak. A vasúti dolgozók sztrájkja miatt tegnap nem közlekedtek a Heathrow-t és Gatwicket London belvárosával közvetlenül összekötő expresszvonatok sem.

Hírdetés

Az általános és középfokú oktatási intézmények tanárainak sztrájkja miatt tegnap a legtöbb angliai és walesi iskolában nem volt tanítás, bár sok helyen erre a napra távolléti online oktatást szerveztek, és az általános iskolák gyermekfelügyeleti feladatokat is ellátnak. A közoktatási dolgozók legnagyobb érdekképviselete tájékoztatása szerint több mint 150 ezer tanár csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A tanároknak a kormány 5 százalékos béremelést ajánlott, de a szakszervezet érvelése szerint a jelenlegi inflációs környezetben ez jelentős reálbércsökkentésnek felel meg.

Nagy-Britannia évtizedek óta példátlan sztrájkhullámot él át ezekben a hetekben, mindenekelőtt a megélhetési költségek negyven éve nem tapasztalt ütemű emelkedése miatt. A brit statisztikai hivatal adatai szerint októberben 11,1, novemberben 10,7, decemberben 10,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában. Az elmúlt hetekben is sztrájkoltak a vasutasok, a tanárok, a kórházi ápolók, a mentősök, a buszsofőrök és a határrendészeti dolgozók, és a szakszervezetek a következő hónapokra hasonló akciókat hirdettek meg a bérkövetelések teljesítésének elmaradása esetére.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »