Tömeges öngyilkosságba kezdtek az indiánok

Tömeges öngyilkosságba kezdtek az indiánok

Rendkívüli állapotot hirdettek ki egy kanadai indián közösségben, miután egy éjszaka alatt tizenegyen próbáltak meg öngyilkosok lenni. Március óta ez másodszorra fordult elő. A kanadai egészségügyi hatóság válságstábot küldött az őslakoshoz.

Szombat óta szükségállapot van a kanadai őslakos indiánok egyik falujában, ugyanis a törzs tizenegy tagja, főleg fiatalok, csoportos öngyilkosságot próbáltak elkövetni. Nem ez volt az első eset, márciusban huszonnyolc öngyilkossági kísérletet regisztráltak ugyanennél a törzsnél.

„Számos azonnali intézkedést hoztunk, hogy megoldást találjunk a problémára. Két mentálhigiénés szakembert küldtünk a közösségbe” – közölte Jane Philpott szövetségi egészségügyi miniszter.

Hírdetés

A problémára a törzsfőnök, Bruce Shisheesh hívta fel az országos politika figyelmét. Nyilatkozatot írt, amelyet a helyi parlamenti képviselőnek nyújtott át.

„Ha ezek nem őslakos gyerekek lennének, akkor minden segítséget megkapnának az iskolájukban. Amikor őslakos gyerekekről beszélünk, akkor a sor végére kerülnek. Közben gyerekek halnak meg nap mint nap” – hangsúlyozta Charlie Angus parlamenti képviselő.

Justin Trudeau miniszterelnök Twitter-oldalán azt írta: szívbemarkolónak tartja az esetet, és azon dolgoznak, hogy minden őslakos életkörülményét javítsák. Nem Attawapiskat az egyetlen indián közösség, amelyben megnőtt az öngyilkossági kísérletek száma. Egy manitobai közösségben két hónap alatt száznegyvenhatan próbáltak meg végezni magukkal, közülük hatan haltak meg.

Kanada őslakosainak száma 1,4 millió, az indiánok a lakosság négy százalékát adják. Attawapiskatben a jelentések szerint harmadik világbéli életkörülmények uralkodnak, rosszak a higiéniás feltételek, ráadásul a droghasználat is gyakori az őslakosok körében. A közösség 2011-ben arról vált híressé, hogy akkori vezetőjük hónapokig éhség sztrájkolt a rossz lakhatási körülmények miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »