Tömeges leszerelési hullámot és rendőrhiányt hozhat Pintérék legújabb terve: 2019 elejétől nem fizetik ki a túlórát

Tömeges leszerelési hullámot és rendőrhiányt hozhat Pintérék legújabb terve: 2019 elejétől nem fizetik ki a túlórát

A tervek szerint 2019 elejétől kezdve nem fizetik ki a rendőrségnél a túlórát, hanem szabadnapra átszámítva adják oda. Millióktól eshetnek el a rendőrök, akik emiatt tömegével távozhatnak a testülettől – írja a HVG.

A Lemilblog elég borúsan ír egy 2019. január 1-jétől életbe lépő rendőrségi változásról. Ekkortól ugyanis a rendőröknek a túlórát nem fizetik ki, hanem szabadnapban lehet csak kiadni, azaz lecsúsztatható lesz egyedül. A rendőrségen a hivatalos maximális túlóraszám 416 óra egy évben, és sok rendőr épp az ezekért járó túlórapénz miatt csatlakozott a testülethez. Ráadásul a valóság más: évi 800-1000 túlóra is becsúszhat, mert rendőrhiány van, és mert muszáj szolgálatot teljesíteni egész évben.

Ha nem módosul ez az elképzelés, akkor a becslések szerint 20-25 százaléka is távozhat az állománynak, ami már hatalmas kiesés. Ezért vagy kitermelnek hirtelen 20 ezer egyenruhást az illetékesek, vagy jobb, ha eltörlik ezt az elképzelést (amely nem érinti a szakszolgálatokat, ha a parancsnokuk úgy látja indokoltnak, nekik kifizetik a túlórákat).

Sok rendőrnek abból keletkezik túlórája, hogy a déli határkerítésnél kellett szolgálatot teljesítenie. És olyan is előfordulhat, hogy 2019-ben akár fél év (!) pluszszabadságuk keletkezik – korábban milliós fizetésük keletkezett a túlórákból. Lehet, hogy egy ilyen kiesést már nem mindenki fog csak úgy lenyelni.

És egy ekkora rendőrhiánnyal már nemcsak a közbiztonság biztosítása lesz nehezebb, hanem a határkerítés őrzése is – írja a HVG.

Hírdetés

BRDSZ: Mindenképpen az állomány húzza a rövidebbet

A hírrel kapcsolatban a Szakszervezetek.hu megkérdezte Bárdos Juditot, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnökét, aki megerősítette, hogy a hatályos szolgálati törvény úgy rendelkezik, hogy 2019. január 1-től megszűnik a túlóra pénzbeli megváltása.

A BRDSZ már korábban érzékelte a problémát. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói oldala levélben kérte több mint 1 hónappal ezelőtt dr. Pintér Sándortól, hogy 2019-ben is legyen lehetőség a túlszolgálat pénzbeli és szabadidőben történő megváltására, de sem erre a levélre, sem a Belügyi Érdekegyeztető Tanács ülésének összehívását szorgalmazó felhívásra nem reagáltak a minisztériumtól. A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács ülésén is felvetették ezt a problémát, ott sem kaptak érdemi választ.

Bárdos Judit biztos abban, hogy a rendelet nagyon sok problémát fog okozni.

A rendőrség létszámhiánnyal küzd, ha a cafeteriát is csak SZÉP-kártyában kaphatják meg, akkor lassan semmi visszatartó erő nem marad, ami miatt ezen a pályán maradnak az állomány tagjai.

Mint fogalmazott, beindul egy mókuskerék: ha nem tudják pénzzel megváltani a túlórát, akkor ki kell venniük a szabadságukat, azt viszont nem tudják majd kiadni, annyira kevés a rendőr. A vezetőség biztos, hogy tudatában van ennek, érthetetlen, hogy miért hoznak ilyen rendeletet – idézi a BRDSZ elnök asszonyát a Szakszervezetek.hu.

(Kuruc.info)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »