Tömegbe hajtott egy teherautó Berlinben, kilenc halott!

Tömegbe hajtott egy teherautó Berlinben, kilenc halott!

Teherautó hajtott a berlini karácsonyi vásár pavilonjai közé a CNN tudósítása szerint, a portál azt írja, hogy kilenc ember meghalt, további 50 pedig megsérült. A Hír TV által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint komoly esélye van annak, hogy merénylet történt.

Fékezés nélkül hajtott a tömegbe egy kamion a berlini karácsonyi vásáron. A helyi újságok beszámolója szerint a rendőrség merényletként kezeli a történteket.

Fotó: CNN.com

 

Úgy tudják, az első hírekkel ellentétben nem egy, hanem több halott is lehet, a CNN 9 halottról ír. A sebesültek száma meghaladja az 50-et. Szemtanúk szerint egy fekete, lengyel rendszámú teherautóról van szó, a sofőr elszökött, őt még keresik. A Welt információi szerint a rendőrség több napja tud egy fenyegetésről, aminek a célpontja egy berlini karácsonyi vásár volt.

Hírdetés

Merénylet állhat a háttérben

Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő a Hír TV-nek elmondta: nagyon-nagyon komoly esélye van annak, hogy itt egy merényletről van szó.

„Nyilván a hatóságok vizsgálják azt, hogy esetlegesen valamilyen műszaki problémája volt a teherautónak és így hajtott bele a tömegbe, de erre én kicsi esélyt adok. Nyilvánvalóan az elmúlt időszakban több ilyenfajta támadásra figyelmeztető jel volt, konkrétan az Iszlám Állam terrorszervezet ki is adott ilyenfajta közleményeket, hogy Európában támadásokat hajt végre. Ezen belül Németország kiemelt célpontként volt kezelve és ezen belül is különösen a karácsonyi vásárok. Úgyhogy ha ezeket a tényeket nézem, akkor én kisebb esélyt adnék a műszaki problémára és nagyobb esélyt arra, hogy szélsőségesek hajtották végre a támadást” – mondta a szakértő.

Arra a kérdésre, hogy egy jól biztosított karácsonyi vásáron hogyan történhetett ilyesmi, ki hibázhatott Tarjányi elmondta: abban az esetben, ha tényleg támadásról van szó, azt kell megnézni, hogy hogyan lehetséges, hogy konkrétan arra a térre, azokra az utcarészekre hogyan tud bejutni egy több tonnás autó.

Tarjányi Péter szerint az elmúlt évek eseménye azt mutatja, hogy az ilyen és hasonló rendezvényeket nagyon komolyan kell biztosítani és szűrni kell a látogatókat is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »