Tombol az infláció Ukrajnában is, milliárdokra lenne szükség a hatósági árak fenntartásához

Tombol az infláció Ukrajnában is, milliárdokra lenne szükség a hatósági árak fenntartásához

Miközben az ukrán kormányzat újabb fegyvereket követel, az élelmiszer árak csillagászati magasságokba emelkedtek Ukrajnában, nincs pénz az energiaárak befagyasztásának fenntartására, több millióan hagyták el otthonukat, az ország egy ötöde átmenetileg vagy véglegesen elveszett.

Az UNIAN ukrán hírügynökség közlése szerint Ukrajnában májusban a tavalyi év májusához képest 18 százalékkal emelkedtek az árak. Ez nagyon csalóka, az energiaárakat ugyanis az állam kompenzálja. A pénz elértéktelenedése így az élelmiszereknél érhető tetten igazán.

A kenyér ára egy év alatt 30 százalékkal emelkedett, a tésztaféléké 27 százalékkal. A vaj 23, a hal 28 százalékkal drágult, a tej 19 százalékkal. Hsúsz százalékkal kerülnek többe a gyümö9lcsök, és 77 százalékkal a zöldségek. Elszállt a gabona ára is. És ez csak a hozzáférhető adatokból készült statisztika, a valós helyzet ennél rosszabb lehet.

Hírdetés

Az ukrán állam egy évvel ezelőtt befagyasztotta az energiaárakat, ami a teljes inflációs rátát alaposan lefelé torzítja, valójában azonban ennek is meglesz a maga ára. Az árplafon fenntartásához 6 milliárd euróra lenne szükség, és ez az összeg is csak az év végéig fedezné a programot.

Az ukrán szakértők őszre 30 százalékos vágtató inflációt jósolnak Ukrajnának.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »