Tombol a vérbaj Tőketerebesen

Tombol a vérbaj Tőketerebesen

Évek óta komoly gondot jelent a szifilisz, más néven vérbajként ismert fertőző betegség a Tőketerebesi járásban. Míg a helyben praktizáló bőrgyógyász nyíltan állítja, hogy a betegséget 8–10 éves prostituáltak terjesztik, a rendőrség lakossági bejelentésre vár, hogy nyomozni kezdjen.

Jelenleg a járásban mintegy 76 és 100 közé tehető a szifilisszel fertőzöttek száma, s ezzel tizenhatszor magasabb a regisztrált betegek száma, mint az országos átlag. A helyiek szerint a fertőzés forrásai a testüket 5–10 euróért áruló, jobbára kiskorú lányok. Többségük a mintegy 4500 fős tőketerebesi roma telepen él. Ezt a város szóvivője is megerősítette, aki szerint a legtöbb fertőzöttet a roma telepen élők között regisztrálták. A helyi prostituáltak általában a nagyobb bevásárlóközpontok előtt, illetve a város forgalmasabb utcáin ácsorognak.

Az első szifiliszjárvány 2002-ben, a következő pedig 2010-ben söpört végig a Tőketerebesi járáson, a második hullámot máig nem sikerült felszámolni. A Sme napilapnak nyilatkozó helyi bőrgyógyász szerint nem egy 8–10 éves lány kínálja testét az alkalmi együttlétekre. „Az idősebb roma nők elmondása alapján a lányok ügyfelei között nem csak roma férfiak vannak” – mondta Mária Ferková bőrgyógyász. Egy másik kollégája még 2010-ben azt állította, hogy mintegy tíz nyugdíjas fertőződhetett meg a második hullámban.

„A rendőrség nem tart nyilván lakossági bejelentést a kiskorú prostitúcióval kapcsolatban” – közölte Lenka Ivanová, a kassai kerületi rendőrség szóvivője arra a kérdésünkre, milyen lépéseket tesznek a hatóságok a kiskorúak prostitúciójának megfékezéséért. Ivanová szerint 2017-ben nyolc esetben vizsgálódtak nemi úton terjedő betegséggel való megfertőzés vétségében, ám a nyolc esetből csupán kettőben jutottak el a vádemelési javaslatig.  „Négy esetben a károsultak nem egyeztek bele a vádemelési javaslatba, egy esetben a tettes ellen kora miatt nem lehetett eljárást folytatni, egy további ügyben pedig körözik az elkövetőt” – tájékoztatott a kerületi rendőrszóvivő. Lenka Ivanová állítja azt is, hogy a járási rendőrség más helyi szervek és hivatalok bevonásával elsősorban felvilágosító munkával igyekszik megfékezni a fertőzés terjedését. A járási és a városi rendőrök gyakrabban járőröznek a város azon pontjain, ahol a prostituáltak szolgálataikat kínálják. 

Hírdetés

Míg korábban jobbára csak a helyiek körében volt magas a fertőzöttek száma, mára már a járás más falvaiban lakók közt is kimutatható a betegség.

A Sme napilapnak nyilatkozó bőrgyógyász szerint nemcsak a lányok, hanem a klienseik is könnyelműek. A szifilisz ugyanis egyáltalán nem veszélytelen betegség. Esősorban szexuális érintkezés útján, illetve fertőzött tárgyakkal terjed, de anyáról gyermekre is átterjedhet. Négy lefolyási szakasza van, és bár az első stádiumot egy fájdalommentes szifiliszes fekély jellemzi, mely általában a nemi szerveken jelentkezik, a további szakaszokban idegrendszeri vagy szívproblémák jelentkeznek, végső esetben pedig akár halálhoz is vezethet.

A bőrorvos azt sem tartja szerencsés helyzetnek, hogy a helyi kórház bőrosztályát bezárták. A kórház ugyan azzal érvel, hogy a betegség ambulánsan kezelhető, Mária Ferková bőrgyógyász szerint azonban javítana a jelenlegi helyzeten, ha a 21 napos kezelés alatt legalább pár napot kórházban töltenének a fertőzöttek.

Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos az Új Szó megkeresésére elmondta, hogy a helyzet komolyságára való tekintettel a kassai regionális irodájuk munkatársai felvették a kapcsolatot a helyi közegészségügyi hivatallal, illetve az egészségügyi terepmunkásokat foglalkoztató Egészséges Régiók szervezettel. „Ebben a felállásban ma tárgyalnak, a lehetséges intézkedésekről ezt követően tudunk tájékoztatni” – mondta a kormánybiztos.

Úgy tudjuk, hogy a régió más, magyarok lakta városaiban nem jellemző, hogy a kiskorúak nyíltan árulnák testüket az utcán. (Sme, leczo, ie)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »