Tombol a felemelkedési vágy a cigányokban: egy se ment el a "példaértékű romákat" bemutató ingyenes filmvetítésre Miskolcon

Tombol a felemelkedési vágy a cigányokban: egy se ment el a "példaértékű romákat" bemutató ingyenes filmvetítésre Miskolcon

Csendben és üres sorokkal “ünnepelte” a nemzetközi “roma” napot a Béke-terem. Egyetlen cigány sem volt kíváncsi a “példaértékű romákra”, akikről a négy film szólt a Művészetek Házában. Az “ünnepre” azokat is várták, akik előző nap még csokoládétojásért taposták le a rózsatöveket a Szent István téren – írja a Minap.hu.

“A nemzetközi roma napon, azaz április 8-án négy film vetítésére érkeztünk a Művészetek Háza Béke-termébe. Egyetlen lélek sem ült a sorokban. Pedig olyan dokumentumfilmeket vetítettek, amik romákról szólnak, mindezt ingyenesen” – csodálkozik rá a cikkben a cigány kultúraéhségre a szerző.

Hírdetés

A jelek szerint nem csak ő párhuzamos a valósággal: Bíró Tibor, a Cinemis Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója is abban a hitben ringatja még mindig magát, hogy “a társadalom perifériáján élőket a művészet és az oktatás által lehet bekapcsolni a vérkeringésbe”.

– Azok a filmek, amiket kiválasztottunk erre a napra, olyan emberek életútját mutatták be, akik példaértékűek. Van közöttük elismert színjátszó és rapper is. Ezeket a Miskolci Egyetem kulturális és vizuális antropológia szakos hallgatói készítették. Az alkotásokat a közönség már láthatta a Jameson Cinefesten, mert ott mindig foglalkozunk hasonló tematikájú filmekkel – mondta az igazgató, aki az üres székek látványára sem volt hajlandó felülvizsgálni álláspontját.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »