Tömbből a szórványba: Szencen vendégszerepeltek a vezekényi amatőr színjátszók

Tömbből a szórványba: Szencen vendégszerepeltek a vezekényi amatőr színjátszók

Szencen vendégszerepelt a pozsonyvezekényi Görbe Tükör Színjátszócsoport. A Csemadok égisze alatt működő drámacsoport szinte az egyetlen szerzői amatőr színház a Felvidéken – darabjaikat saját maguk írják. A szenci régió a Delírium Falsus – A hamis mámor előadás elsöprő sikere után visszavárja őket a nagyszínpadra.

Ritkaság az kis falusi színjátszó csoportok esetében, hogy előadásukat már a hírnév előzi meg. Így van ezzel a pozsonyvezekényi Görbe Tükör Színjátszócsoport, amely arról lett híres, hogy szereplői saját maguk alkotják meg a karaktereiket az önerőből írt színdarabokban.

A mátyusföldi színjátszó így egyenes utat nyertek a Szepsiben megrendezésre kerülő országos döntőre.

Nem csak a díjesőnek, hanem a jó közösségi kapcsolattartásnak és a sok sikernek köszönhetően a színjátszócsoport lassan akár minden hétvégén tarthatna vendégelőadást valahol, de a csapat közel húsz tagját azért nagyon nehéz egyszerre mozgatni.

Komoly logisztikát igényel egy-egy fellépés megszervezése és a kulisszák mögötti levezénylése

– tudtuk meg Hobot Énekes Erikától, a színjátszócsoport vezetőjétől, aki a pozsonyvezekényi Csemadok elnöke is. Az előadás a csoport számára nem a színpadra való fellépéssel kezdődik, sokat kell próbálni, a díszleteket pakolni, utaztatni kell, nem beszélve a talán legfontosabb elemről – a kiváló hangosításról. A csapat szerencsés, saját, profi hangosítóval dolgozhat.

A Vezekényi Görbe Tükörnek a szenci Csemadok meghívását Neszméri Tünde, Pozsony megyei képviselő tolmácsolta.

Hírdetés

A Szenci járás elsősorban szórvány, Vezekény szerencsére még többnek számít. A Csemadoknak van egy olyan programja, amelyben összekötik a tömböt a szórvánnyal. Ezzel az előadással ez szépen sikerült. Szenc is a mátyusföldi régióba tartozik, így a vezekényiek hazajöttek a szenci kulturházba, csak nem a tömbbe, hanem a szórványba”

– mondta portálunknak Neszméri Tünde. A vezekényiek Szencen ezelőtt még nem léptek fel, de a közönség olyan jól érezte magát, hogy sokaknak a könnyei gurultak a nevetéstől. A képviselő hozzátette, a vezekényiek az elsöprő siker után számítsanak arra, hogy a Szenci járás több településéről kapnak majd meghívást. Van is már egy előre leegyeztetett fellépés, szeptember 10-re, Magyarbélre.

A szenci Csemadok elnöke, Erdélyi Júlia elmondta,

előszeretettel hívják meg a környékbeli amatőr színjátszócsoportokat, mivel úgy gondolják, az amatőr színjátszást támogatni kell – rendszeres visszajárók a réteiek, a jókaiak, de voltak már Szencen a diószegiek is.

A vezekényiek meghívását megelőzte a színjátszócsoport hírneve, hiszen a nagyfödémesi seregszemlék sikerei messzire elvitték a Görbe Tükör hírét. A szenciek szeretnék majd idővel a legújabb darabbal is meghívni a vezekényieket

A Görbe Tükör jelenleg a Delírium Falsus – A hamis mámor című darabbal „turnézik”. A kétfelvonásos előadás első részében egy kórházi közegben játszódó komédia áll, míg a második részben több elemből álló, falusi pajtaszínházat idéző esztrádműsort adnak elő 

– mondta Zupko Tamás, Pozsonyvezekény polgármestere, aki maga is aktív tagja a színjátszócsoportnak. Az amatőr színjátszást végző csapat ámulattal vette tudomásul, hogy a szenci kultúrház színültig megtelt nézőkkel, az előadást pedig álló vastapssal fogadta a közönség.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »