Tomáš Valášek, volt diplomata: A britek sokáig emlékezni fognak rá, hogy hallgattunk a Szkripal-ügyben

Tomáš Valášek, volt diplomata: A britek sokáig emlékezni fognak rá, hogy hallgattunk a Szkripal-ügyben

Szlovákiában az utóbbi hetekben meggyilkoltak egy újságírót, a volt kormányfő Soros György befolyásáról beszélt, fény derült az uniós támogatásokkal való visszaélésére, az ország pedig nem csatlakozott a szövetségesekhez az orosz diplomaták kiutasításában. Milyen befolyással van mindez Szlovákia imázsára?

Az, ami Ján Kuciak és a menyasszonyának gyilkossága óta lejátszódott Szlovákiában, rendkívüli módon ártott az ország imázsának. Európában a V4-es országok között pozitív anomáliaként tekintettek Szlovákiára. A V4-nek az egész EU-n belül nagyon rossz az imázsuk. Úgy tekintenek rájuk, mint azoknak az országoknak a csoportosulására, akik a migrációs krízis idején nem mutattak elegendő szolidaritást. Visegrád pejoratív kifejezéssé vált.

Magyarországgal és Lengyelországgal ellentétben úgy vélték, hogy Szlovákiának sokkal stabilabbak az intézményei, a jogállama nincs veszélyben, a kormánya pedig nem szándékozik megerőszakolni a bíróságokat, sőt a választások eredményeit sem akarják manipulálni. Szlovákiára a Nyugat szövetségesként tekintett abban, hogy segítenek nekik Magyarországot és Lengyelország a helyes útra terelni.

Mi lenne ebből Szlovákia haszna?

Továbbra sem kizárható, hogy Európa szétbomlik. Brüsszelben, Párizsban és Berlinben arról beszélnek, hogy egy tucat országnak mélyebb integrációra lenne szüksége. Ránk olyan országként tekintenek, aki részese lenne ennek a mély integrációnak, ami számunkra különösen fontos dolog.

Ha nem leszünk a mag részesei, akkor úgy fognak ránk tekinteni, mint egy kis országra Európa, valamint a nyugati civilizáció peremén. Ez nemcsak a befektetők, de az ország imázsa számára is rossz.

Ez a pozitív értékelés már a múlté?

Nem hinném. Szerencsénkre Közép-Európában hiányoznak az alternatívák. (…) Magyarország a választások után még rosszabb helyzetben került, mint előtte, emellett Csehországban sem pozitív irányba alakulnak a dolgok. Talán az állhatatosságunk miatt még megmaradt a maradék pozitív imázsunk.

A hasznunkra vált az, hogy az újságíró-gyilkosság után – mely lerántotta a leplet a szervezett bűntettek és a kormány között – megmutatkozott a polgári társadalom ereje. Brüsszelben pozitívumként tekintenek arra, hogy ellentétben Magyarországgal, ahol sokkal nagyobb probléma van a demokráciával és Orbán Viktor ismét alkotmányos többséget kapott, Szlovákiában utcára vonultak az emberek. Békés tüntetésekkel kikényszerítették azt, hogy a kormány legkontroverzebb személyeit kicseréljék, az új kormányt pedig rákényszerítették arra, hogy változtassa meg a korrupcióhoz való hozzáállását.

(…)

A nyilvánosságnak és sok politikusnak az a véleménye, hogy a britek nem elégséges módon bizonyították be azt, hogy Szergej Szkripal és a lánya megmérgezése mögött Oroszország áll. Önt mi győzte meg arról, hogy az ügyben az oroszok a bűnösek?

Soha nem lesz száz százalékosan bebizonyítva, hogy a novicsok idegméreg melyik konkrét laboratóriumból került ki, de nagyon valószínű, hogy Oroszországból származott.

Az utóbbi évekből nagyon sok olyan esetre van példa, amikor Oroszország ugyanúgy járt el, mint Szkripal esetében. Az egykori ügynökeiket akarták megbüntetni azért, mert nem voltak lojálisak.

(…)

Milyen következményei lehetnek mindennek?

(…) Én csupán annyit szeretnék mondani, hogy Nagy-Britannia az egyik legnagyobb katonai hatalom Európában. Amennyiben egy válságos helyzet esetén szükség lenne a segítségükre, akkor sokáig fognak emlékezni arra, hogy amikor őket támadták meg, akkor mi sem mutattunk szolidaritást az ő irányukba.

(…)

Sme.skBývalý diplomat: Briti si zapamätajú, že sme pri Skripaľovi mlčali

Nyitókép: TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »