Tomáš: 2026-ban mintegy száz euróval emelkedik a minimálbér

Tomáš: 2026-ban mintegy száz euróval emelkedik a minimálbér

2026-ban a minősített becslések szerint hozzávetőleg száz euróval emelkedik a minimálbér. Ez azt jelenti, hogy jövőre a minimálbér 816 euró lesz, a következő évben, azaz 2026-ban pedig eléri a 920 eurót. A további növekedés eredményeként ezt követően 2027-ben el kell érnie a 970 eurós szintet – mondta Erik Tomáš (Hlas-SD) munkaügyi, szociális és családügyi miniszter szerdán a minimálbérről szóló törvénymódosítás jóváhagyása után.

„2025-ben a minimálbért a régi szerint határozzák meg, hiszen idén nem volt megegyezés a szociális partnerek között, és a régi automata határozta meg a minimálbért, ami 2025-ben 816 euró lesz. Amennyiben a szociális partnerek jövőre sem egyeznek meg, nem számít, mert az új automata a korábbinál jóval magasabb minimálbért állapít meg”

Hírdetés

– mondta Tomáš.

A minimálbér gyorsabb emelkedése az éjszakai és hétvégi munkavégzés többletbefizetésének gyorsabb növekedését is jelenti. Ezzel összefüggésben a miniszter rámutatott, hogy az automata 57 százalékról 60 százalékra emelése a jelenlegi 800 millió eurós összvolumen mellett 11 millió eurós pótdíjkülönbséget jelent. Ezt az emelést az üzleti szféra szempontjából kezelhetőnek tartja.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »