Tolentino nem felejti a Magyarország nyújtotta segítséget

Tolentino nem felejti a Magyarország nyújtotta segítséget

A közép-olaszországi, földrengés sújtotta Tolentinóban szombaton avatták fel a Szent Szív és Szent Benedek-templomot, amelynek helyreállítását Magyarország finanszírozta.

A templom kapuit Nazzareno Marconi püspök nyitotta meg, az ünnepségen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Habsburg-Lotharingiai Eduard szentszéki nagykövet, Varga Lajos váci segédpüspök, valamint Andrea Carradori, a Szent Szív Társaság perjele és a Vatikán képviselői.

A segítség jelképes

Balog Zoltán kegyelmi pillanatnak nevezte a templom újranyitását. Felidézte, hogy a település egy éve levélben kért segítséget Magyarországtól a templom helyreállításához. Itáliából évszázadok óta érkeztek Magyarországra papok, művészek és tudósok – fogalmazott, megemlítve Gellért püspököt és Kapisztrán Szent Jánost. „Most mi jöttünk el Tolentinóba” – folytatta.

Hangsúlyozta, hogy a segítség jelképes, Magyarország nem gazdag ország, de gazdaságilag eljutott arra a szintre, hogy tud segíteni: a Hungary Helps program révén, amely segítséget nyújt a keresztényeknek Szíriában, Irakban vagy épp afrikai diákoknak ad ösztöndíj-lehetőséget Magyarországon.

Magyarország 150 millió forinttal támogatta a templom helyreállítását. Andrea Carradori tavaly december 8-án küldte el levelüket Orbán Viktor miniszterelnöknek. Egy év elteltével sikerült megnyitni a templomot – mutatott rá.

A templomba tábla került a magyar és az olasz zászlóval, amely emlékeztet arra, hogy a magyar kormány finanszírozta a helyreállítást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által közreadott képen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a közép-olaszországi Tolentinóban, a felújított Szent Szív és Szent Benedek-templom avatásán 2017. december 9-én. Balra Andrea Carradori, a Szent Szív Társaság perjele. A 2016. október 30-i földrengésben súlyosan megrongálódott templom újjáépítését a magyar kormány a Hungary Helps Programon keresztül mintegy 150 millió forinttal támogatta. MTI Fotó: Emmi / Bartos Gyula

Olaszország számos részéből érkeztek magyar zarándokok

Hírdetés

Az M1 helyi tudósítója elmondta: a templom újranyitásával egy virrasztás is kezdődik Tolentinóban, hiszen szombaton van a Közép-Olaszországban nagy tiszteletben álló Loretói Szűz Mária ünnepe.

A közeli oratóriumban gyülekeztek az Olaszország számos részéből érkező magyar zarándokok, akik együtt fognak imádkozni és ünnepelni, majd vasárnap átvonulnak a közeli Loreto városába, ahol tovább folytatódik a közös magyar találkozó.

A templomavatás kiállás európai keresztény értékeink mellett

Európai gyökereinket tépik szét azzal, hogy templomokat zárnak be például Németországban, Hollandiában vagy Angliában. A templomfelújítással felhívhatjuk a figyelmet erre a jelenségre és tiltakozhatunk ellene – ezt a helyszínen mondta Soltész Miklós az M1-nek.

Az egyházügyi államtitkár hozzátette: a felújítás arra is lehetőséget teremt, hogy a magyarok is viszonozni tudják azt a segítséget, amit az elmúlt ezer évben Európa keresztény országaitól kapott.

Történelmi nap

Tolentino polgármestere úgy fogalmazott: ez egy történelmi nap Tolentino és Magyarország számára, Tolentino soha nem fogja elfelejteni a Magyarország nyújtotta segítséget.

Az ünnepségen bejelentették, hogy Tolentino és Nagykőrös városa testvérkapcsolatot fog létesíteni, így a magyar-olasz szál tovább erősödik a jövőben is.

Az 1805-ben alakult, csak Tolentinóban több mint negyven főt számláló laikus Szent Szív Társaságot csuhásoknak (Sacconi) is nevezik a húsvét pénteki passión viselt öltözékük miatt. A Szent Szív templomban a régi rítusú, latin nyelvű misét celebrálják.

A magyar kormány a 2009-es abruzzói földrengés után a szintén súlyos károkat szenvedett Capestrano városában Kapisztrán Szent János szülőházának helyreállításában is segített a budapesti I. kerülettel közösen.

hirado.hu

The post Tolentino nem felejti a Magyarország nyújtotta segítséget appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »