Tokaji a világ legdrágább bora

Tokaji a világ legdrágább bora

Az amerikai Fortune magazin rábukkant a világ jelenleg legdrágább borára: a 2008-as évjáratú Tokaji Essencia egy üvegje 40 ezer amerikai dollárba kerülhet – csak viszonyításképpen, az arany vasárnap délután 41 ezer 472 amerikai dollárba került.

Kicsivel több mint 11 millió forint magyar fizetőeszközbe átszámolva ez az ár, ami valószínűleg nem minden (bor)hűtőben lesz megtalálható. Azonban nem is ez a cél: a Royal Tokaji csak 18 üveget fog piacra dobni az Essencia sorozat eme aranyló nedűjéből (egyébként akciósan, 35 ezer dollárért) így – ahogy a magazin fogalmaz – igazi fehér bálna lesz a borritkaságok piacán is.

Elkészítése így is a legidőigényesebb lesz az összes többi bor közül, hiszen csak kézzel szedett aszúszemekből készülhet, amiből egy-egy üveghez kb. 181 kilónyi kell.

Hírdetés

A cikkben megszólaló borszakértő szerint 2008 szüret szempontjából kimagaslóan erős év volt, és ez a fajta bor olyan, ami még 100 évnél is tovább is eláll. Az Esszencia viszont annyiban különbözik a többi aszútól, hogy teljes egészében aszú szőlőből készül, nem kevernek hozzá másmilyen bort, hogy kicsit higítsanak az édességén.

A Fortune írásából az is kiderül, hogy az első 11 milliós Royal Tokajit már meg is vásárolta valaki Sanghajban.

(Fortune – Mandiner – Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »