Tokaj 2023 – Borverseny a borsi kastélyban

Tokaj 2023 – Borverseny a borsi kastélyban

A TOKAJ 2023 nemzetközi borverseny és kiállítás helyszíne kivételesen a borsi Rákóczi-kastély volt. 100 hazai, 26 magyarországi és egy horvátországi borászat összesen 479 borát mérettette meg a sorrendben 22. versenyen. A legkiválóbbaknak járó nagy aranyérmek közül 6 az ország határain belül maradt, egy pedig a hercegkúti Götz Pincészeté lett.

Ahogy arról már a tavasszal beszámoltunk olvasóinknak, a szőlőskei mezőgazdasági szakközépiskola, a korábbi versenyek helyszíne szeptembertől betagozódik a perbenyiki agrotechnikai és gasztronómiai szolgáltatási szakközépiskolába, ezért idén már az iskola igazgatónője, Sakáčová Silvia lett a verseny főszervezője. Elárulta olvasóinknak, hogy a közeli szőlőskei szakiskola felújítási munkálatai indokolták a nívós helyszínt, a borsi kastélyt, ahol a Rákócziak pincéjében hűtött, vászontasakba rejtett, csupán a versenyszámmal jelölt üvegekből kitöltött borokat kóstolhatták a Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról és itthonról érkezett szakmai zsűri tagjai. 

Hírdetés

A Kassa megye által támogatott, egyben a Szlovák Nemzeti Borszalon egyik jelölési versenye az európai borokra fókuszál, különös tekintettel a természetes száraz és édes borokra, valamint a tokaji puttonyos aszúborokra és a tokaji különlegességekre.

A kastély két termében, kilenc asztal mindegyikénél öt borszakértő a Nemzetközi Borász Szövetség 100 pontos értékelési rendszere szerint, öt órán át kóstolgatta a nedűket. A fehér borok 242, a vörösek és rozék 123, a pezsgő borok 24 mintával, a tokaji reduktív és oxidatív borok 64, míg a tokaji aszúborok és különlegességek 26 mintával voltak jelen. A csendes fehér, vörös és rozé valamint a pezsgő borok zömében a 2022-es évjáratúak voltak. A fehérek között akadt néhány 2018-as, a két hazai 2017-es vörös közül az egyik arany, a másik bronzérmes lett. A két legidősebb, 2019-es pezsgő bor ezüstérmet érdemelt. A két tokaji kategóriából az oxidatív és reduktív borok közül csak hét nem érte el a bronz minősítéshez szükséges minimális 80 pontot, a többi mind éremmel végzett. Nem meglepő, hogy a 41 magyarországi mellett 23 hazai bor volt. A legrégebbi, 2016-os évjáratú, kistoronyai tokaji cuvée bronzérmes lett. 18 arany, 11 ezüst és 6 bronzérmes magyar bor mellett ebben a kategóriában a nagy aranyérmet a hercegkúti Götz Pincészet 2021-es késői szedésű sárga muskotálya nyerte. 

A hazai borászok ebben a kategóriában összesen 2 arany, 11 ezüst és 8 bronz minősítést kaptak. Érdekes módon a tokaji aszúborok és kölönlegességek nagy arany minősítését, a 2009-es Tokaji Esszenciájával egy hazai borászat, a kistoronyai Tokaj & Co. Kft. nyerte. Az övék volt a két legkorosabb, 1990-es évjáratú bor is, az édes szamorodni és az 5 puttonyos tokaji aszú is, mindkettő aranyérmes lett. A kategóriában 9 magyarországi, 6 hazai arany, valamint 6 magyarországi és 3 hazai ezüst minősítés született. Az idei versenybe benevezett felsőbodrogközi magyar borászok közül nyolcnak összesen 14 bora kapott érmet, 2 arany, 4 ezüst és 8 bronz minősítéssel. A borászok, borászatok a TOKAJ 2023 védjegyű matricákkal ellátva forgalmazhatják majd nyertes boraikat. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »