Többszörösen újramelegített beszédet mondott Orbán Viktor október 23-án

Többszörösen újramelegített beszédet mondott Orbán Viktor október 23-án

Nem sokat vesződhetett az október 23.-i beszéde megírásával a miniszterelnök – mint egy korábbi cikkünkben megírtuk, Orbán Viktor alapvetően maga írja a beszédeit (bár ezekhez kap felkészítő anyagokat a Miniszterelnökségről és a Rogán Antal vezette propaganda minisztériumból is), mégpedig általában az elmondásuk előtti este önti őket végleges formába, és még a legközvetlenebb bizalmasainak sem mindig mutatja meg a végső változatot, így gyakran magukat a Fidesz-vezetőket is ott helyben érheti meglepetés egy-egy nagyobb vihart kavaró mondat hallatán.

Az október 23-i miniszterelnöki beszéden nyugodtan elbóbiskolhattak volna az esetleges aggodalmaskodók, gyakorlatilag semmi olyat nem hallottak a „Homo Brüsszelikuszon” kívül, amit ne hallhattak volna már akár évtizedek óta lassan.

http://mno.hu/

Hírdetés

 

A „sötét oldal”, mint az ellenfél ellenséggé transzferálása például már olyannyira régóta jellemző a Fideszre, hogy egy már régen visszavonult egykori szocialista vezető politikus mesélte munkatársunknak, hogy Kövér Lászlónak már az 1990-es választások idején kedvenc szavajárása volt, hogy „a világ olyan, mint a Star Wars: vannak a jók, és van a sötét oldal”. Ezt a gondolatot Orbán Viktor is kedvelte. (A beszéd Star Wars-os vonatkozásaival mi is foglalkoztunk.) Nagy nyilvánosság előtt a motívum egy 2002. januári kampánygyűlésen jelent meg, amikor a miniszterelnök arról beszélt, „nem szabad hagyni, hogy a múlt sötét erői még egyszer előjöjjenek, végképp rájuk kell csapni az ajtót”. (Négy hónappal később elveszítette a választást.) Most még a „feszegetik az egyszer már bezárt ajtót” párhuzam is előjött, csak most nem a „kommunistákra”, hanem a „globalizmus erőire” vonatkoztatva.

http://mno.hu/

Nincs semmi újdonság abban a felhívásban sem, hogy nem dőlhetünk hátra, hiába állunk jobban, mint az ellenfél/ellenség. Olyannyira, hogy ezt nagyjából minden fontosabb frakcióülésen hosszasan sulykolja a hallgatóságába a miniszterelnök, legutóbb Velencén beszélt erről, de különösen az egyéni képviselőknek sokszor az „agyukba vésik” ezt a Fideszben. Orbán Viktor Fidesz-elnökségi üléseken is rendszeresen mondja forrásaink szerint, hogy nyert helyzetből is nagyon könnyen el lehet veszíteni egy választást, mindig az utolsó pillanatig kell teljes erőből küzdeni. A választási kampány közeledtével várhatóan a hasonló panelek minél gyakoribb előfordulására számíthatunk majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »