Többet tett félre, mint amennyit keresett – az egyik leggazdagabb állami vezető lett a fideszes Glattfelder Béla

Többet tett félre, mint amennyit keresett – az egyik leggazdagabb állami vezető lett  a fideszes Glattfelder Béla

Többet tett félre, mint amennyit keresett, így az egyik leggazdagabb állami vezető lett tíz év uniós parlamenti képviselőség után Glattfelder Béla.

A májusi választás után hazatérő és július óta a gazdasági tárcánál államtitkáraként dolgozó fideszes politikus a vagyonbevallásában 223 millió forintos megtakarításról számolt be, nála csak Pintér Sándor belügyminiszternek és a korábban ügyvédként dolgozó Berke Barna igazságügyi államtitkárnak van több pénze. De Glattfelder nemcsak tőkepénzes, hanem az egyik legnagyobb földbirtokos is a magyar politikában. Több mint 140 hektárnyi földje van országszerte.

Hírdetés

Bár a brüsszeli politikusok nagyon jól keresnek, ekkora vagyont tíz év alatt akkor sem lehet felhalmozni, ha a fizetésükből minden fillért félretesznek. A fideszes politikus ugyanis szerény megtakarításokkal érkezhetett Brüsszelbe. Ugyan a 2004-es parlamenti képviselői zárónyilatkozatát lapzártáig nem küldte el a Blikknek az Országgyűlés Hivatala, 2003-ban még mindössze 3,6 millió forintos megtakarítást tüntetett fel, amelyet az akkori parlamenti fizetéséből jelentősen nem gyarapíthatott, más jövedelme pedig nem volt.

Glattfeldernek jelenleg 667,1 ezer eurója (207 millió forint) és 16,5 millió forintja van. A Blikk számításai szerint tíz év alatt a politikus összesen nettó 590 ezer euró (183 millió forint) fizetést kaphatott az Európai Parlamenttől, és ebbe beleszámolták még a napidíjakat is, amely akkor jár a képviselőnek, ha részt vesz plenáris ülésen, vagy legalábbis aláírja előtte a jelenléti ívet.
Kérdezték Glattfeldertől, hogy volt-e más forrásból bevétele, illetve mennyire kellett spórolnia Brüsszelben, hogy ilyen sok pénzt félre tudjon rakni, de egyenlőre nem válaszolt. Európai parlamenti képviselőként tett pénzügyi érdekeltségi nyilatkozatában azonban arról nyilatkozott, hogy nincs semmilyen gazdasági érdekeltsége, senkitől sem kapott pénzt, és sehonnan sem származik havi ötszáz eurónál (155 ezer forint) magasabb jövedelme.

Glattfeldernek így közel 80 ezer euróval (25 millió forint) több megtakarítása lett tíz év alatt, mint amennyi a fizetése volt. Ráadásul nem csak a bankszámlája gyarapodott: vett egy környezetbarát Toyota Priust, amely legalább 10 millió forintba kerülhetett. De a 2004 előtt meglévő 80 hektár földjét is 60 hektárnyi erdővel gyarapította Recsknél, ami országos átlagáron számolva 25-30 millióba fájhatott Glattfeldernek, akinek legemlékezetesebb politikai szerepvállalása az uniós parlamentben a magyar akác védelme volt az elmúlt években.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »