Többet bírságolnak tilosban parkolásért

Többet bírságolnak tilosban parkolásért

December elejéig több mint 600 közlekedési szabálytalanságot észleltek a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség közlekedési irodájának munkatársai, akik az esetek felében pénzbírságot szabtak ki. Az intézmény beszámolója szerint leggyakrabban szabálytalan parkolásért bírságoltak, főként a megyei kórház környékén.

Tavaly a kihágások miatt a helyi rendőrök 114 esetben írásos figyelmeztetésben részesítették az érintetteket, 67 alkalommal pénzbírságot szabtak ki, melyek összértéke meghaladta a 19 ezer lejt. Idén e hónap elejéig összesen 662 esetben járt el a helyi rendőrség: 337 büntetést és 325 figyelmeztetést állítottak ki. 

Az intézmény tájékoztatója szerint egy jogszabály-módosítás kiterjesztette a helyi rendőrség hatáskörét, részben ezzel magyarázzák, hogy több szabálytalanságot vettek nyilvántartásba. „Míg korábban csak a városi vagy megyei forgalmisták kérhették egy autó (pl. tilosban parkoló) tulajdonosát, hogy azonosítsa azt a személyt, aki a kihágást elkövette, tavaly decembertől ezt már a helyi rendőrség is megteheti” – mutattak rá. Amennyiben az autó tulajdonosa nem jelzi, ki követte el a szabálysértést, megbírságolható. A büntetés – magánszemélyek esetében 1305, jogi személyek esetében pedig 3000 lejtől kezdődik – sokkal magasabb, mint a közlekedési kihágásért kiszabott bírság.

Hírdetés

Ami a járművezetők által elkövetett kihágásokat illeti, a megállni tilos tábla figyelmen kívül hagyása miatt tavaly közel száz alkalommal büntettek, idén azonban több mint 200 kihágást jegyeztek a helyi rendőrök. Járdán parkolásért az előző évben 46, idén pedig 162 sofőrt bírságoltak meg. Idén közel száz, a buszoknak és taxiknak fenntartott helyen állomásozó járművezetőnek is fizetnie kellett, tavaly alig nyolc hasonló kihágást jegyeztek. Idén megbüntettek kilenc átjárón parkoló autóst is, az előző évben csupán egy ilyen vétséget jegyeztek.

A legtöbb parkolási bírságot a megyei kórház környékén állomásozó járművezetők kapták, a helyi rendőrség tájékoztatója szerint a járóbeteg-rendelőhöz vezető szakaszon gyakran megállnak a járművek, holott az aszfalton tiltó festés is látható.

Hadnagy István, a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség igazgatója elmondta, tisztában vannak azzal, hogy kevés a parkolóhely a városban, és kollégái sem minden esetben járnak el. Amennyiben viszont azt tapasztalják, hogy a tilosban parkoló jármű miatt a gyalogosok a járdáról az úttestre kényszerülnek, vagy ha akadályozzák a forgalmat, esetleg balesetveszélyes helyzetet teremtenek, akkor büntetést szabnak ki. Megjegyezte, kollégái azt próbálják elérni, hogy a járművezetők úgy parkoljanak, hogy ne akadályozzanak mást. 


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »