Több vakcina beszerzéséről tárgyal az Európai Bizottság a Pfizer és a BioNTech gyógyszercégekkel

Több vakcina beszerzéséről tárgyal az Európai Bizottság a Pfizer és a BioNTech gyógyszercégekkel

Az Európai Bizottság megkezdte az eddiginél több adag vakcina beszerzésre irányuló tárgyalásokat a Pfizer és a BioNTech gyógyszercégekkel a már korábban megrendelt 300 millió dózis oltóanyag mellett – jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője, Stefan de Keersmaecker.
Felhívta a figyelmet azonban, hogy az amerikai és német gyógyszeripari vállalatok által közösen kitermelt oltóanyag termelési kapacitásának korlátai nehézségeket okozhatnak az ellátásban. A hétfői sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy

az oltóanyagoknak a népességgel arányos elosztása a tagállamok között a folyamat elején akadályokba ütközhet.

„Nyilvánvaló hogy ez egy komplex folyamat, amelynek még csak az elején járunk” – mondta Eric Mamer, a testület szóvivője. Hozzátette:

a bizottság nem felelős azért, hogy tagállamok milyen vakcinát rendelnek, mennyit, illetve hogy milyen módon hajtják végre az oltási programokat.


Mint ismeretes, a Pfizer–BioNTech vakcina forgalomba hozatalát december végén engedélyezte az unió gyógyszerfelügyeleti szerve (EMA) és az Európai Bizottság. Az EMA január 6-án dönt a Moderna biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcina forgalomba hozatali jóváhagyásáról.


Az Unió végrehajtó testülete eddig hat gyógyszeripari céggel – AstraZenecával, a Sanofi-GSK-val, a Janssen Pharmaceuticával, a BioNtech-Pfizerrel, a CureVac-kal és a Modernával – kötött hitelmegállapodást, több százmillió különféle hatóanyagú oltószerek felvásárlával kapcsolatban.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »