Több üzletlánc is úgy döntött, mostantól határozatlan ideig zárva tart

A boltok is kénytelenek voltak alkalmazkodni az új előírásokhoz, több üzletlánc is úgy döntött, mostantól határozatlan ideig zárva tartanak. Ruhát, cipőt, játékot és könyveket például csak rendelni lehet, és az éttermekre is szigorúbb szabályok vonatkoznak. Mostantól helyben egyáltalán nem lehet ételt fogyasztani, csakis elvitelre lehet rendelni. Közben a fogyasztóvédelem nem pihen: folyamatosan ellenőrzik az üzleteket és a webshopokat – hangzott el az M1 Híradójában.

Több bolthálózat is bezárt az országban a kijárási korlátozás életbe lépésével. Az élelmiszer, állateledel boltok, piacok, drogériák, gyógyszertárak kivételével a többi üzletben nem lehet vásárolni.

Elvben üzemelhetnek, az eladók pakolhatják az árut, de a vevők nem mehetnek be, a gyakorlatban ezért a legtöbb ki sem nyit. Így például ruhát, cipőt, játékot és könyvet sem lehet sehol venni, csak rendelni. A barkács és elektronikai üzletek részben működnek, de csak azokat szolgálják ki, akiknek munkájuk miatt alapanyagra van szükségük, például festők, kőművesek, vízvezeték-, vagy villanyszerelők.

Hírdetés

Az éttermek sem fogadhatnak vendégeket, házhoz szállíthatnak és elvitelre adhatnak ki ételt.

A fogyasztóvédelem szigorúan ellenőrzi az üzleteket és webshopokat. Erről Schanda Tamás államtitkár beszélt az operatív törzs tájékoztatóján. A cél az, hogy a koronavírust kihasználva ne tévesszék meg a vásárlókat a kereskedők.

„Folyamatosan ellenőrizzük az árakat és a termékeknek minőségét. Márciusban már több mint ötszáz boltot ellenőriztek. Különösen a patikákat és a webshopokat, illetve az élelmiszerüzletek árazási gyakorlatát figyeljük” – mondta Schanda Tamás.

A járvány kitörése óta több eljárás is indult nyerészkedők ellen. Legutóbb a csirkehús túlárazása miatt kellett fellépnie a hatóságnak, de volt olyan autómosó is, amely tizenötezer forintért hirdetett vírus elleni fertőtlenítést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »