Több tízezren áram nélkül maradtak Szlovéniában a szélviharral kísért heves esőzés után

Share 0 Tweet 0 Share

Mintegy 250, a szabadban táborozó személyt evakuálni kellett. A viharok először Észak-Szlovéniát érték el, majd egy részük kelet felé vonult – Maribor és Celje felé -, a másik pedig Közép-Szlovénia – Notranjska, valamint Dolenjska és Bela Krajina – irányába. Országszerte az erős szél okozta a fő problémát, néhány helyen pedig felhőszakadás és jégeső – mondta Veronika Hladnik Zakotnik, a környezetvédelmi ügynökség (ARSO) munkatársa. A tűzoltókat országszerte riasztották. A legsúlyosabb helyzet a délkelet-szlovéniai Dolenjska és Bela Krajina régióban volt, ahol fákat tépett ki a szél és tetőket szakított le. Az ország nyugati részén fekvő Nova Gorica és Idrija között az orkánerejű szél megrongálta az infrastruktúrát, és több kisebb földcsuszamlást is okozott. Ugyanebben a térségben, Cerkno környékén néhány út továbbra is le van zárva a forgalom előtt.

Hírdetés

A tűzoltók 253 embert is kimenekítettek, akik az ország különböző részein a szabadban táboroztak. Szlovénia középső részén több mint 20 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az áramszolgáltatóknak országszerte már sikerült megjavítani a leszakadt távvezetékek nagy részét, és a helyzet gyorsan javul.
Szlovénia több részén múlt csütörtökön és pénteken is pusztítást végzett a vihar, jelentős károkat okozva az épületekben, autókban és a mezőgazdaságban. Az országos meteorológiai intézet szerda délutánra és éjszakára további zivatarokat jósol erős széllel, felhőszakadással és jégesővel.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »