Több tartományban offenzíva indult a terrorszervezetek ellen Szíriában

Több tartományban offenzíva indult a terrorszervezetek ellen Szíriában

A Szíriai kormányerők Damaszkusz Aleppo és Homsz tartományokban támadásokat indítottak a terrorszervezetek bázisai és állásai ellen.

Elővárosi harc Damaszkusz tartományban

Szíriai katonák a jelentések szerint az ország légi erejének támogatásával lerombolták a vahabita fegyveresek több erősségét Goutha nyugati és keleti részében Damaszkusz tartomány területén.

Fegyveres csoportok több erősségét rombolta le a Szíriai Arab Hadsereg és az ország légi ereje Goutha nyugati és keleti részében a főváros közelében, közölte a FARS iráni hírügynökség.

”A Dzsobarban és Kelet-Gouthaban meghúzódó fegyveres csoportok központjaira mért masszív csapásokat a Szíriai Arab Hadsereg. Számos vahabita fegyveres meghalt és megsebesült a rohamok során.” – idézte a FARS a katonai forrásokat szombaton.

A források hozzátették, hogy “a szíriai katonai repülőgépek lebombázták a fegyveres csoportok bázisait és gyülekezőhelyeit Dzsobarban”, amelyek számos megszálló fegyveres életét követelték. Dzsobar Damaszkusz egyik elővárosa, amely a főváros és az Almotahalik Aldzsanubi utca között fekszik, ez kapcsolódik az északra, Homszba, vezető M5 autópályához.

A hét elején jelentések érkeztek arról, hogy a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) kiűzték az “iszlamista” (értsd: vahhbita terrorista) fegyvereseket Damaszkusz tartomány több térségéből, ahol a hadsereg ellenőrzést szerzett több körzet felett a Qalamun-hegység közelében.

A hadsereg forrásai elmondták, hogy péntek éjjel a hadsereg és a nemzetvédelmiek meglepték az ISIS/Daesh terrorszervezetet egy erőteljes rohammal a damaszkuszi vasútvonal, az olaj szivattyúállomás, Al-Thanijah és Al-Azzam falu ellen, Damaszkusz tartomány nyugati mezőgazdasági vidékén. Fegyveresek tucatjai haltak meg és sokkal több sebesült meg ebben a nagyméretű támadásban, közölték a források.

Egy másik alkalommal a szíriai Deir Ezzor tartomány kormányzója azt nyilatkozta, hogy a szíriai kormányerők felszabadították Al-Bagilia települést, ahol az ISIS/Daesh fegyveresei korábban lemészároltak 280 embert.

A Szíriai Arab Hadseregnek a Daesh terrorszervezet és más terrorista csoportok elleni erőfeszítéseit támogatja Oroszország légi hadjárata, amely szeptember 30-án indult, amikortól több mint 50 orosz katonai repülőgép, közöttük SZU-24M, SZU-25SZM és SZU-34 típusúak hajtottak végre célzott légi csapásokat az “Iszlám Állam” terrorszervezet létesítményei és állásai ellen Szíriában, a Szíriai Arab Köztársaság elnökének Bashar Al-Assadnak a kérésére.

A Tigris Alakulatok elfoglalták Raszm Al-Szirhant Kelet-Aleppoban

Hírdetés

Aleppo tartomány keleti része

A Szíriai Arab Hadsereg különleges műveleti magasabb egysége, a “Tigris Alakulatok” folytatta masszív előrenyomulását Aleppo tartomány keleti területén keresztül, elfoglalva több körzetet az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezettől az Al-Bab-síkságon.

Ma korán reggel a Tigris Alakulatok, szorosan együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel, a Sivatagi Sólymok Dandárral (Liwa Szukkur Al-Szahra) és a Baath Zászlóaljakkal (Khataib Al-Baath) teljesen ellenőrzésük alá vonták Raszm Al-Szirhan falut, miután kemény harcot vívtak ebben a kietlen térségben beásott ISIS terroristákkal Aleppo tartományban.

Egy katonai forrás szerint a Kwejersz légi támaszpontról, a Tigris Alakulatok és szövetségeseik előrenyomultak Raszm Al-Szirhan faluba, miután egy nappal azelőtt felszabadítottak négy települést az ISIS terroristák uralma alól sikeres hadműveletük során, délre Al-Bab városától.

Raszm Al-Szirhan település mai elfoglalásával a Tigris Alakulatok és szövetségeseik kiterjesztették ellenőrzésüket Al-Bab város déli oldalának nagyobb részére; ez létfontosságúnak fog bizonyulni az elkövetkező héten, amikor Aran települést támadják, amelyik szintén délre helyezkedik el Al-Bab várostól.

Jelenleg erőszakos összecsapások zajlanak Ajn Al-Dzsahesh faluban és keletre Raszm Al-Szirhantól; nagyon valószínűnek tűnik, hogy a Tigris Alakulatok folytatják az előretörést keletre Al-Bab várostól annak érdekében, hogy kiterjesszék területi nyereségeiket.

A Szíriai Arab Hadsereg offenzívát kezdett az Akrab várost megszálló terrorszervezetek ellen Észak-Homszban

Nem rég Homsz tartomány északi területén a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály, 47. Dandára szorosan együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) megkezdték a kiemelten fontos offenzívájukat a stratégiai helyzetű Akrab város felszabadítására az “iszlamista felkelők” (értsd: vahhabita terroristák) uralma alól az Al-Houla-síkságon.

A hírek erről az offenzíváról alig 12 órával azután érkeztek, hogy a Szíriai Fegyveres Erők elfoglalták Dzsardzsiszah falut, amely az Al-Rasztan-tó északi partvonalán helyezkedik el.

Akrab város az “iszlamista” megszállók egyik erőssége, amelyet az Al-Kaida (Dzsabhat Al-Nuszra) és a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) fegyveresei használnak, hogy innen akadályozzák a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségeseinek a Hama tartomány déli részén történő mozgását.

Amennyiben a Szíriai Fegyveres Erők felszabadítják Akrabot, az dominó hatással járna az Al-Houla és az Al-Rasztan-síkságon egyaránt, ez a város a vahhabita terrorszervezetek itteni védelmi rendszerének a központja.

Nagyon valószínű, hogy a Szíriai Fegyveres Erők, képesek lesznek magukat átverekedni ezen a városon és elérik a megszálló másik erősségét Al-Rasztant; azonban a terroristák vannak jelenleg a magasabb terepen, ezért szükség van a légierőre, hogy szétzúzza a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezet védelmi vonalait annak érdekében, hogy felszabaduljon a város.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Almasdarnews, Sputniknews)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »