Több száz milliós kárt okozott a torrentoldal

Több száz milliós kárt okozott a torrentoldal

Az SWZ torrentoldal üzemeltetői ellen emeltek vádat szerzői vagy szerzői joghoz fűződő jogok megsértése miatt. Másokra is lecsapott már a NAV az elmúlt években.

Közel 360 millió forintos kárt okozott az a négy férfi, akik 2011 szeptembere és 2014 októbere között több mint 1900 film torrentfájlját töltötték fel oldalukra – derült ki a Pest Megyei Főügyészség sajtóközleményéből. A Híradó.hu szerint az SWZ oldalról van szó, amit egy nyugdíjas, egy diák, egy munkanélküli, illetve egy német–magyar informatikai vállalat műszaki igazgatója üzemeltetett. Személyesen soha nem találkoztak, az oldal fenntartásáért pedig akár nyolc év börtönt is kaphatnak. Az M1 híradója szerint a 360 milliós kár megtéríttetésére is számíthatnak a vádlottak.

Feltöltőversenyeket tartottak

Az SWZ-t 2014 októberében kapcsolta le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Ceglédi Járási Ügyészség szerint pedig addig nem fizették be a szerzői jogokat, ezért szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok különösen nagy vagyoni hátrányt okozó megsértésével vádolhatóak. Az ügy százötven sértettje közt szerepel a Médiaszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap is, az MTVA-nak három filmje volt fenn az oldalon.

A Pest Megyei Főügyészség közleménye szerint az oldalon hetente feltöltőversenyeket tartottak, ez pedig fellendítette a honlap forgalmát. Emelt díjas SMS-ek, illetve PayPal-befizetések útján lehetett támogatni a portált, és reklámfelületet is biztosítottak hirdetők számára.

Hírdetés

A Híradó.hu szerint a legtöbbször a 90-es évek Írországában játszódó Kettős játszmát töltötték le, de az MTVA által forgalmazott Tajtékos napokat is sokan nézték.

Máshol is lecsaptak már

Nem ez volt az első eset, hogy filmfeltöltőkre csapott le a NAV: 2014 júliusában a hivatal nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói derítettek fényt egy 27 éves balatonfüredi nő és társainak illegális tevékenységére. Ők több mint háromezer filmet, zenei albumokat, számítógépes programokat tettek közzé magyar és külföldi portálokon. Balatonfüreden és Hódmezővásárhelyen ütöttek rajta a nyomozók, és több mint hétezer gigabyte mennyiségben zároltak adatokat. Ekkor azt írták a NAV oldalán, hogy a büntetés akár tíz évig is terjedő szabadságvesztés lehet.

Tavaly októberben közel kilencéves működés után állították le a 1st (The1st.be) nevű torrenttrackert, miután a NAV emberei razziáztak a működtetőknél. „Biztonsági okokból az oldal leállításra került. Sajnos a navos razzia igaz, lefoglalások is voltak” – közölte akkor Facebook-oldalán a The1st.be, az Index szerint pedig a NAV megerősítette, hogy ők állnak az akció mögött.

Százötvenmillió letöltés

A MarkMonitor nevű amerikai cég 2014-es felmérése szerint, amin 16 hollywoodi film két nagy torrentoldalon való megosztásait vizsgálták, 2013. december és 2014. június között a filmeket több mint 150 millió alkalommal töltötték le – számolt be róla két éve a Népszava. Ebből a legtöbb, 22 millió letöltést oroszországi IP-címről regisztrálták. Egy holland felmérés szerint a vizsgált időszakban 78 millió eurós kárt okozott a kalózkodás. A szerzői jogi törvény szerint minden feltöltés engedélyköteles, a letöltés viszont nem minősül bűncselekménynek, már ha közvetett módon sem irányul jövedelemszerzésre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »