Több száz migráns fulladt a tengerbe

Az olasz parti őrség információi szerint eddig mintegy négyszáz embert sikerült kimenteni a Földközi-tengerből, miután Líbia partjainál felborult egy bevándorlókkal teli bárka, amelyen egyes információk szerint akár hétszázan is utazhattak.

Eddig 25 halottat és mintegy 400 túlélőt emeltek ki a tengerből. A líbiai partoktól 15 mérföldre felborult hajón több száz bevándorló utazott. A Times of Malta című máltai hírportál szerint akár hétszázan is lehettek a Líbiából indult hajón.

Az első híradásokból ítélve a tragédia úgy történhetett, hogy a bevándorlókkal zsúfolt bárka felé mentőcsónakokat indított egy közelben haladó ír felségjelzésű hajó, a csónakokat látva pedig a bevándorlók hajójuk egyik oldalára csoportosultak, ami felborította a vízi járművet.

Hírdetés

A mentést vezető olasz parti őrség szerint több olasz és külföldi hajó is a helyszínen igyekszik segítséget nyújtani.

A Nemzetközi Migrációs Szervezetnek (OIM) a héten megjelent adatai szerint az idén, július közepéig mintegy kétezer bevándorló veszítette életét a Földközi-tengeren való átkelés közben. Hasonlóképpen borult fel egy hajó április 19-én a líbiai partoknál, akkor több mint háromszázan vesztek a tengerbe. Lampedusa szigeténél 2013 októberében 366 bevándorló fulladt a vízbe.

Az olasz hatóságok számításai szerint az emberkereskedők egy több száz bevándorlót szállító hajóval egymillió dollárt keresnek, attól függetlenül, hogy az célba ér-e vagy sem. A migránsok előre fizetnek a Földközi-tengeren való átszállításukért.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »