Több száz fertőzött partra szállását erőszakolták ki Szicíliában

Nő a feszültség Dél-Olaszországban a koronavírus-fertőzötten érkező migránsok miatt. Szicíliában két település vezetője is megtagadta, hogy kikössön náluk egy olyan karanténhajó, amelyen több száz illegális bevándorló tartózkodik. Korábban ugyanis kiderült, hogy legalább húszan fertőzöttek. Az egyik polgármester azt mondta, magukra hagyták őket a vészhelyzetben. A karanténhajó végül mégis kiköthetett Augustában – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy nappal korábban Lampeduza polgármestere nyílt levélben írta meg, hogy biztonsági és járványügyi vészhelyzet alakult ki a szigeten a rengeteg migráns miatt.

Több mint 270 illegális bevándorlóval a fedélzetén hajózott be az augustai kikötőbe az Aurélia szombat reggel. Az olasz karanténhajó kikötését hosszas huzavona előzte meg. Augusta polgármestere – egy másik szicíliai város, Trapani vezetőjéhez hasonlóan – a helyiek védelme érdekében először megtagadta a kormány utasítását, és nem engedte kikötni a járművet.

Cettina Di Pietro az egész országra kiterjedő, így Szicíliát is sújtó egészségügyi vészhelyzetre hivatkozott. Sem a legénység tagjait, sem a tunéziai migránsokat nem engedte partra szállni, miután a hajón tartózkodók közül több mint húsz ember szervezetében kimutatták a koronavírust.

Nem tehetünk kivételt senkivel” – fogalmazott a kormányzó párt, az Öt Csillag Mozgalom politikusa, miután emlékeztetett: Augusta korábban sohasem vonta ki magát a migránsok befogadásának felelőssége alól. „De ez nem azt jelenti, hogy a város mindig feláldozható” – hangsúlyozta.

Nem az augustai polgármester az egyetlen, aki úgy érzi, Guiseppe Conte kormánya magára hagyta a települését.

Hírdetés

Kollégája, a szintén az Öt Csillag színeiben politizáló Trapani polgármestere néhány nappal korábban kijelentette: a kormány nem teheti otthonát Olaszország külvárosává.

A lampedusai polgármester, Salvatore Martello pedig nyílt levélben kért segítséget Rómától. Ebben azt írta: „Nem lehet tovább elhallgatni, ami Lampedusán történik. A sziget megtelt.” Ezernégyszázan tolonganak a kevesebb mint kétszáz fő befogadására képes táborban. Ráadásul ott is megjelent a koronavírus; pénteken 38 embernél mutatták ki a fertőzést.

Hogy a Lampeduzán kialakult vészhelyzetet enyhítse, a római kormány Szicíliára vezényelte át a gazdasági bevándorlókkal teli karanténhajókat. Majd, a helyi politikusok ellenállását látva megígérte: onnan is tovább fogják szállítani a bevándorlókat. Azt egyelőre nem közölték, hová.

Közben folyamatosan újabb csoportok érkeznek – a mindössze néhány főt szállító csónakokkal és a jóval nagyobb, több mint hetven embert befogadó hajókkal is.

„Azt látjuk, hogy idén többen érkeztek Európában Líbiából és Tunéziából, mint 2019-ben. Tavaly augusztus óta 21 ezren értek partot Olaszországban, két és félszer többen, mint az előző évben ” – tájékoztatott ENSZ menekültügyi szervezetének szóvivője. Charlie Yaxley elmondta: egyre több a halálos szerencsétlenség is. A hét elején elsüllyedt egy Líbiából kifutott hajó, több mint nyolcvan illegális bevándorlóval a fedélzetén. Közülük 45-en a tengerbe vesztek. Mindannyian a száhel-övezetbeli országokból indultak, Európa felé.

A Liga elnöke, Matteo Salvini, aki belügyminisztersége idején lezárta az olasz kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt, pénteken szolidaritását fejezte ki a szicíliai polgármesterekkel. Bejelentette: pártja kész feljelentést tenni Giuseppe Conte kormánya ellen az illegális bevándorlás pártolása és járványterjesztés miatt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »