Több ország nem szigorít az omikron miatt. Milyen lesz a hullám nálunk?

Több ország nem szigorít az omikron miatt. Milyen lesz a hullám nálunk?

A WHO szerint az európaiak 50 százaléka néhány hónap alatt megfertőződik az omikronnal. Figyelmeztetnek, hogy ez a változat fertőzőbb, és még azokat is elkaphatják, akik korábban átestek a betegségen vagy felvették az oltást. Mit mondanak a hazai szakértők? És melyik ország választja az omikronnal való "együttélést"?

Úgy tűnik, az omikron egyre kevésbé tűnik veszélyes változatnak. A 2021 végén Dél-Afrikában felbukkanó variánstól kezdetben féltek a mutációi miatt, de a seattle-i Washington Egyetem friss tanulmánya szerint amelyet a Daily Mail közölt, az omikron akár 99 százalékkal kevésbé halálos, mint a nemrég domináló delta – írja a tvnoviny.sk.

A tanulmány szerint a világjárvány második hullámának csúcspontján tavaly Nagy-Britanniában 33 pozitív személyből egy meghalt a vírus miatt. A jelenlegi statisztikák azonban sokkal kedvezőbbek. Jelenleg 670 fertőzöttből egy ember veszti életét a betegségben. A szakértők szerint ez a szám még alacsonyabb lehet az omikron esetében.

A tvnoviny.sk megkérdezte a hazai szakértőket is, hogy mire számíthatunk a várható negyedik hullámban. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a Na telo PLUS című műsorban azt mondta, hogy az omikron megjelenése gyors lesz, és az esetek száma hirtelen fog növekedni, de arra számít, hogy ennek a hulláma másfél hónap alatt véget ér.

A portál Vladimír Krčméry infektológust is megkérdezte. Válaszát a galériában találja!

Hírdetés

Boris Klempa virológus arra számít, hogy a szlovákiai hullám más európai országokhoz hasonlóan alakul. „A nagyon friss deltahullám, amely alapvetően még mindig visszhangzik, a mi javunkra játszhat. Másrészt a fejlett nyugat-európai országokhoz képest nálunk lényegesen alacsonyabb az átoltottság, ez pedig hátrányt jelenthet” – mondta a lapnak.

Az omikron valójában „enyhébb”, de ezt azzal kompenzálja, hogy fertőzőbb, és képes újra megfertőzni az embereket, miután átestek a Covidon vagy beoltották őket. „Az omikron másfajta komplikációkat okozhat, mint amilyenekkel eddig dolgunk volt. Kevesebb embernek lesz szüksége kórházi felvételre, de sokkal több lakos lesz beteg, karanténban vagy munkaképtelen. Ez a különböző szolgáltatások és vállalkozások működésében zavarokat okozhat. Ráadásul még kevesebb súlyos esetnél is újra túlterheltek lehetnek a kórházak a fertőzések nagy száma miatt, különösen, ha ilyen sok az oltatlan ember” – közölte a tvnoviny.sk-val Klempa.

Néhány ország már úgy döntött, hogy a korábbiaktól eltérő módon közelíti meg az omikront. A kellően beoltott lakosság és a kapott adatok alapján inkább az „együttélést” választották.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szerint „itt az ideje, hogy megváltoztassuk a COVID-19 fejlődésének nyomonkövetését, és helyette az influenzához hasonló módszert alkalmazzunk, mivel a veszélyesség csökkent”. Ez azt jelentené, hogy a vírust nem világjárványként, hanem endémiás betegségként kezelnék, anélkül, hogy minden egyes esetet nyilvántartásba vennénk, vagy minden tüneteket produkáló embert megvizsgálnánk.

(br, tvnoviny.sk)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »